Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů vystoupil v budějovickém rozhlase

7. červen 2019

Zpěvák, konferenciér, vypravěč - zkrátka mistr dobré zábavy - Jožka Šmukař zazpívá ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice. Vystoupí ve středu 5. června společně se souborem BROLN.

S Jožkou Šmukařem je spojen půvab lidové písničky, ale také dobrá nálada a pohoda. To všechno jistě bude zahrnovat společný koncert tohoto kyjovského rodáka a špičkového Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN) v čele s primášem Petrem Varmužou. Veřejná nahrávka koncertu začíná v 19 hodin.

„BROLN je pro mě srdeční záležitostí. Vždyť jsem moje první nahrávky jako mladík pořídil právě s tímto orchestrem tenkrát vedeným Jindrou Hovorkou“, vzpomíná dnes třiašedesátiletý populární zpěvák Jožka Šmukař.

Ač Moravan, jižní Čechy jsou mu blízké. „Jih Moravy a Čech mají leccos společného právě v oblibě lidové písničky a dechovky.  Myslím, že pro oblibu těchto žánrů českobudějovické a brněnské rozhlasové studio opravdu udělaly za dlouhá léta hodně.  A jsou to vlastně dnes jediné rozhlasové stanice, které tuto hudbu u nás hrají,“ upozorňuje Jožka Šmukař.

„Mám k českobudějovickému rozhlasu opravdu velmi pěkný vztah. Uvědomuji, že jsem tady natáčel svoje první elpíčko v roce 1981. Bylo to s Moravankou a pod dohledem, bohužel, již nežijícího Vojty Prokeše z Budvarky,“ dodává zpěvák.

S písničkou jde všechno líp, to je životní krédo Jožky Šmukaře. K tomu je dobré v jeho případě dodat: s lidovou. „Ano, lidovka – to je alfa a omega mého života.  A jsem přesvědčen, že v ní je základ všeho a že musíme o její bohatství starat“, míní Jožka Šmukař.

Místenky získáte ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice nebo v den akce v rozhlasové recepci.

Jožka Šmukař a BROLN - plakát na koncert v ČRo ČB
autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.