Josef Čapek: Vzpomínky. Vyprávění o dětství, domově i o tom, jak budoucího malíře a spisovatele nudila škola

20. březen 2022

Z drobných memoárových textů malíře, ilustrátora a spisovatele Josefa Čapka vznikla rozhlasová četba. V jeho vzpomínkách na dětství a domov zalistoval herec Bronislav Kotiš. Dozvíte se, co Josef Čapek jako malý kluk rád četl a že ho nudilo školní učení.

Čte: Bronislav Kotiš
Připravil: Dominik Mačas
Napsal: Josef Čapek
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v roce 2017

„Doma jsem mnoho kreslíval, mezi vánočními dárky často byly předložky ke kreslení, ale ve škole jsem kreslil bez zájmu a byl jsem pokládán za špatného žáka, hlavně také co do vnější úpravy prací. Vždy mi říkával učitel, když jsem mu odváděl výkres: Čapku, z tebe nikdy nebude malíř.“

Josef Čapek se narodil před 135 lety, 23. března 1887, ve východočeském Hronově v rodině lékaře Antonína Čapka a jeho manželky Boženy Čapkové, která byla sběratelkou lidového folklóru.

Měl o rok starší sestru Helenu a v roce 1890 do rodiny přibyl benjamínek Karel. „Mamince na nás dvou (Heleně a Josefovi) tolik nezáleželo, nebyl v ní nadbytek spravedlivé lásky, aby pofoukala a políbila i bolístky nás větších; jen u něho ji to bolelo, když jeho ohromné oči se dívaly smutně,“ vzpomínala později na vztahy s matkou sestra Josefa a Karla, Helena Čapková.

Důležitou osobou pro všechny Čapkovy děti byla jejich babička z matčiny strany, prý výborná vypravěčka, laskavá a moudrá žena. I od ní prý budoucí spisovatelé pochytili umění pracovat s obyčejnými nehledanými slovy.

Josef na základní škole nepatřil k výborným žákům. Sám se později nechal slyšet, že ho školní učení nudilo. Přitom nové věci poznával a učil se rád, jen ne ve škole. Trojku měl i z kreslení, které ho jinak bavilo.

Rodiče rozhodli, že se tedy půjde učit řemeslu, což prý bral jako křivdu. Navštěvoval německou tkalcovskou školu ve Vrchlabí a poté absolvoval roční praxi v úpické Oberländrově tkalcovně jako tkadlec, montér a zámečník.

Po roce manuální práce se zhroutil a oznámil rodině, že už bude jenom kreslit a malovat, jinak že prý se zastřelí. Se sourozeneckou podporou v zádech si na rodičích vymohl souhlas ke vstupu na pražskou Uměleckoprůmyslovou školu.

Spustit audio

Související