Jít do lesa a nemyslet na houby? To nejde, říká mykolog Jihočeského muzea

24. červen 2017

Víte, co je to fungárium? Sbírka, vlastně takový herbář hub, který vlastní Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. O více než 20 tisíc jeho položek se už skoro 30 let stará mykolog Miroslav Beran. Kromě toho se věnuje také osvětě.

V sezóně je každé pondělí odpoledne v Jihočeském muzeu otevřená mykologická poradna. Lidé sem přinášejí houby, se kterými si sami neví rady.

„Každý rok přijde pár lidí s nálezem, který je pro nás opravdu zajímavý a který stojí za to, abychom jej uložili do herbáře. Tak si vyžádáme údaje, lidé jsou většinou sdílní, málokdy se stává, že by nám nechtěli říct, kde houby našli. Problém je někdy jen u hřibovitých hub, ale u prašivek spolupracují. Nálezci jsou potom také zapsaní na etiketě herbářové položky,“ říká Miroslav Beran.

Jako mykolog pracuje v Jihočeském muzeu od roku 1990. Vztah k houbám měl podle svých slov už odmalička. „Od svých devíti let jsem si zapisoval nálezy, dělal statistiky. Také můj táta byl houbař a dokázal do mě nenásilným způsobem dostat tu lásku k houbám a touhu po jejich poznávání,“ vzpomíná.

Nejhezčí prý je, když člověk přijde do lesa a podle určitých indicií odhaduje, co by tam mohlo růst. „A když se to daří a začnete ty houby nacházet, je to krásné. To je vlastně to nejkrásnější, to splynutí s tím lesem. To je odměna pro člověka, který se tím zabývá,“ komentuje.

U mykologa nepřichází v úvahu, že by jen tak vyrazil do lesa a nekoukal po houbách. „Že bych vůbec nemyslel na houby? To nejde. To je součást osobnosti. Když někdo dělá nějaké povolání a dělá ho z vlastní vůle, je to jeho hobby, není důvod se toho vzdávat,“ uzavírá Miroslav Beran.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio