Jiří Mucha: Kuchař Alexej. Příběh mladého Čecha, který bojoval proti hitlerovskému Německu

11. duben 2021

Text vyšel v knize s názvem Problémy nadporučíka Knapa. Jde o cyklus povídek o příslušnících československé armády, kteří za druhé světové války odešli bojovat do Francie a Anglie.

Autor vycházel z vlastních zážitků, sám působil nějaký čas jako válečný zpravodaj na africké frontě, v Indii, Barmě, Číně, Itálii a ve Francii.

Jiří Mucha: Kuchař Alexej
Režie: Dimitrij Dudík
Interpret: Lukáš Hlavica
Připravila: Dagmar Jaklová-Oravová
Mistr zvuku: Pavla Horynová
Natočeno v roce 2002.

Prozaik, scenárista, překladatel a novinář Jiří Mucha se narodil v roce 1915 v Praze. Jeho otcem byl slavný malíř a grafik období secese Alfons Mucha. Rodina byla dobře zajištěná, žila částečně v Čechách, částečně v zahraničí, v USA nebo ve Francii.

Mladý Jiří Mucha studoval medicínu, dějiny umění a orientalistiku. V září 1939 byl v Paříži odveden do československého vojska na území Francie, pracoval například jako redakční sekretář nového ústředního listu Československý boj.

V létě 1940 se dostal do Velké Británie. Jako medik byl nejdříve zařazen k brigádní ambulanci, později připravoval pořady s vojenskou tematikou, které byly součástí rozhlasového vysílání exilové vlády v Londýně. V roce 1943 odjel do Afriky a stal se válečným dopisovatelem.

Svůj reportážní deník zapracoval do románu Oheň proti ohni (1947), osobní zkušenost s válkou zpracoval také v povídkovém cyklu s názvem Problémy nadporučíka Knapa.

Po roce 1945 pracoval jako novinář, v roce 1951 byl uvězněn a v inscenovaném procesu odsouzen na šest let za špionáž. Prošel Jáchymovem, Mikulovem a Valdicemi. Zážitky z kriminálu zpracoval ve svém zřejmě nejznámějším románu Studené slunce, který vyšel až v roce 1968.

Jeho předčasný návrat z vězení byl podmíněn spoluprací s StB. Po propuštění z kriminálu se živil jako překladatel a scenárista. Za komunismu byl Jiří Mucha organizátorem proslulých bujarých večírků, které se konaly v jeho domě na Hradčanském náměstí v Praze. Ve své novele Pražské orgie o nich píše i americký spisovatel Philip Roth.

Po pádu komunismu byl zvolen předsedou československého PEN klubu. Jiří Mucha zemřel před 30 lety v dubnu 1991.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.