Jiří Březina starší: Svátek kol

3. červen 2021

Možná ani nevíte, že dnes má svátek vaše kolo. V kalendáři to asi nenajdete, ale je to oficiální, dokonce posvěcené OSN.

Kola si svůj svátek určitě zaslouží. Ostatně moje kolo slaví i narozeniny, a to současně se mnou, protože k jedněm jsem ho kdysi dostal. Byl to tenkrát populární horák s ocelovým rámem bez odpružení a na ráfcích dnes opuštěného rozměru 26. Nebylo to zdaleka to nejdražší kolo a ve snu by mě nenapadlo, co všechno vydrží.

I když on vlastně vydržel jen ten rám. Zbytek podlehl zčásti opotřebení, zčásti mé touze po inovacích. A zdaleka všechny nešly správným směrem.

Síla zážitků z delších cest mě třeba přinutila hledat ideální sedlo. Nejdřív jsem myslel, že citlivé tkáně nejlépe ochráním sedlem měkkým. Až bolestivé zkušenosti mě obrátily k poznání, že opak je pravdou a nejlepší sedlo na dlouhé trasy je to nejtvrdší, na které si ještě dokážu zvyknout.

Nebo řídítka. Když se trasa protáhla přes padesát kilometrů, začínala mě nesnesitelně bolet záda. Přisuzoval jsem to ohnuté poloze a zvedal řídítka výš a výš, a záda bolela víc a víc - až jsem zjistil, že nejlepší je právě ta spodní ohnutá poloha. V ní má totiž páteř šanci pohltit otřesy vlastní pružností, zatímco ve vzpřímené poloze stloukám spodní obratle, jako kdybych je nasypal do hmoždíře. Moje řídítka se vrátila dolů a je tam dobře jim i mně.

A tak ze mě vlastní kolo vychovávalo cyklistu.

Když už jsem ho měl deset let, zdálo se mi, že je čas na obměnu, a šel jsem do obchodu. Prodavač vyhlédl ven na mého veterána a povídá: „Pane, teď mluvím proti sobě, ale dobrého kola s ocelovým rámem se nezbavujte. Bude vám sloužit déle, než cokoli, co vám prodám teď.“

Věřte odborníkům. Kolo mi slouží už 27 let.

Přeji vám hezký den. A jestli chcete dát kolu něco k svátku, můžete ho třeba umýt.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.