Jiří Březina starší: Příroda na sídlišti

17. březen 2021

Když jsme se stěhovali na sídliště Máj, byl dům tak nový, že jsme se v něm potkávali s řemeslníky. Stál úplně na konci a hned za ním začínal vzrostlý les.

Moc se nám to líbilo. Rádi jsme se na les dívali z balkonu, poslouchali zpěv ptáků, kvákání žab v rybníčku a těšili se, že to tak zůstane.

Ale nezůstalo. Pod balkonem zaječely pily a my jsme smutně koukali, jak les mizí. Obzor nám místo vysokých stromů začaly plnit řady dalších paneláků, na místě mechových pěšinek se rozlil beton chodníků a s ptačím zpěvem byl konec. Vítr protahoval prázdnými ulicemi a nebylo kam se schovat před sluncem.

Člověk si časem zvykne a i my jsme postupně rezignovali. Byli jsme rádi, že máme střechu nad hlavou, a kvůli práci a dětem nám na velké bědování nezbyl čas. Ostatně les před námi utekl jen půl kilometru a mohli jsme do něj chodit dál.

Čas se ale ani teď nezastavil. Z neduživých klacíků, vysázených mezi novostavbami, vyrostly nepozorovaně statné stromy a jejich koruny se spojily do souvislých stěn. Znovu koukáme do zeleně a tentokrát nás obklopuje ze všech stran.

Se stromy se vrátili i ptáci. Na každém kroku vidíte vrabce a rehky, pod okny nám zpívají kosi, vzduch křižují rorýsi a jiřičky, houkají hrdličky i elegantní holubi hřivnáči a za jarních nocí pískají mladí kalousi. Nad tím vším létají havrani, straky a rackové, sem tam i volavka. Nedávno se dokonce přímo na našem okně uhnízdily poštolky.

Je dobré vidět, že příroda se nevzdává a vrací se, i když ji násilím vytlačíme. Na rozdíl od nás má na všechno čas.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.