Jiří Březina starší: Listonoš

9. říjen 2020

V naší malé vsi nikdy nebyl poštovní úřad a listonoš k nám jezdil přes dvě vesnice na kole. Neříkám doručovatel, protože venkovský listonoš toho musel zastat víc. Odnesl na poštu váš dopis nebo malý balíček, přijal telegram a nosil i peníze. Zastával také zpravodajskou funkci. Býval první, kdo nosil ze sousedních vesnic zprávy, kde hořelo, kde se porvali, kdo se oženil a kdo umřel. Dalo se s ním popovídat, ale jen chvilku, protože měl co dělat.

Listonoš chodil vždycky v uniformě a dopisy, noviny, peníze a všechno ostatní nosil v bezedné kožené brašně přes rameno. Byla sice anatomicky prohnutá, ale nosit bych jí nechtěl ani prázdnou. A na větší balíky bylo pošťácké kolo vybavené bytelným nosičem.

Nic jako oznámení o nedoručení jsme neznali. Pokud jsme nebyli doma, když přišlo cokoli, co nepojmula schránka na vratech, bylo to u sousedky. A naopak.

Listonošův pohyb po vsi se dal sledovat podle zuřivého štěkotu psů. Dodnes nevím proč, ale nebyl nikdo, koho by psi nenáviděli víc.

Když roznesl všechny dopisy, důchody a zaručené zprávy, vyprázdnil listonoš do své brašny poštovní schránku na návsi, sedl na kolo a odjel směrem k poště. Stíhal to všechno v létě i v zimě, jen před Vánoci na něj čekal na návsi pruhovaný poštovní pytel, který mu tam v rámci výpomoci popovezl řidič autobusu.

Služba to byla tvrdá a listonoši se v ní střídali dva. Od té doby jsem zapomněl stovky jmen, ale dodnes vím, že naši listonoši se jmenovali Volf a Květ.

Mohl bych navázat srovnáním s vyspělými poštovními službami dneška, ale k čemu by to bylo.

Přeji Vám hezký den.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.