Jiří Březina starší: Evropský den mozku

11. březen 2022

Dnes máme den mozku a většina lidí může slavit. Říkám většina, protože jsou k vidění i takoví, kterým jako by ten orgán dočista chyběl.

Ale o nich mluvit nechci. Spíš o tom, že ani náš mozek, ověnčený tituly nejdokonalejšího nástroje ve známém vesmíru, není bez chyb. Můj exemplář mě o tom denně zásobuje novými důkazy. Především v jednom kuse zapomíná.

Čímž vlastně potvrzuje, jak nevšedních výkonů je schopen. Protože zapomínání není nic jednoduchého. Nezapomínáme všechno šmahem, ani jen informace vybrané podle pravidla, jako například všechno od minulého týdne dozadu. Nezapomínáme ani tematicky, a už vůbec ne podle důležitosti.

Často mi mozek jako naschvál vymaže z paměti důvěrně známou a hlavně důležitou informaci, a to zlomek vteřiny předtím, než ji potřebuju. Určitě to znáte. Výmaz se startuje otevřením úst, kdy chci tu věc vyslovit, a paměť už sáhne do prázdna.

Zvláštní kapitolou je zapomínání snů, jejichž děj ještě vidím před sebou, ale jakmile je chci někomu popsat, někdo zhasne. 

A nejhorší jsou jména. Ta zapomínám takovým tempem, že už se bojím někoho potkat. Problém je o to horší, že tváře si naopak dost pamatuju, takže většinou vím, kam příchozího zařadit, kde jsme se potkali a o čem mluvili. Zlomyslná paměť mi k tomu hrne proud dalších a dalších detailů, jen to jméno ne.

Často se zpoza rohu vynoří známá postava a odstartuje závod s časem – vybavím si jméno dřív, než se přiblíží, nebo se případný rozhovor bude podobat partii pokeru, kdy budu kolem identity svého protějšku jen opatrně kroužit, aby mi jako neon zazářila v hlavě až další den?

Jediná věc mě ale na těch tápavých setkáních utěšuje. Mnohdy je až příliš zřejmé, že můj protějšek je na tom s pamětí navlas stejně jako já.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.