Jiří Březina starší: 28. říjen

28. říjen 2020

Musím říct, že slavení svátků mi nikdy moc nešlo. Vyvěšování vlajek, pochodování po náměstích a vykřikování patetických hesel, to byly akce, kterým jsem se vždycky rád vyhnul, a myslím, že v tom nejsem sám. Jistě na tom má vinu doba, ve které jsem strávil dětství. Jak jsem dospíval, postupně mi docházelo, že na mnoha oslavovaných událostech toho zas tak moc ke slavení není.

Ani 28. říjen na tom tehdy nebyl jinak. Slavil se jako Den znárodnění, tedy operace, při které byla brutálně oloupena podstatná část národa, co na tom chcete slavit. Původní význam toho dne, vyhlášení republiky, se jako něco podružného uváděl buď na druhém řádku, anebo se zamlčoval úplně, podle situace a instrukcí z východu.

A tak jsem jen od rodičů slyšel, jakou vážnost měl ten den za první republiky. Nešlo jen o halasné oslavy, mávání vlajkami a řečnění na každém náměstí, i když toho všeho si tenkrát užili také dost. Ale v ten den se lidé i doma svátečně oblékli, nepil se alkohol, odřekli si kouření a sedlák, který by znesvětil svátek oráním na poli, by byl pro veřejné mínění mrtvý.

Žijeme v jiném čase a jen těžko si můžeme představit, jak silná byla touha našich předků po samostatnosti a jakou úctu měl prezident Masaryk jako osvoboditel národa. A tak když se letošního 28. října rozhlédneme kolem sebe, leckoho může napadnout, jestli by nám v tom Rakousku nebylo líp.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.