Jiří Březina mladší: Darujte někomu dobro

13. prosinec 2022

Jak se blíží Vánoce, zvyšuje se i potřeba člověka konat nějaké to dobro. Třeba vás bude zajímat pár tipů, jak se s touto potřebou vyrovnávám já.

Můžete darovat třeba oblečení Červenému kříži nebo azylovým domům. A nebude vás to stát nic, jenom si proberete šatník. Třeba se tam skrývá nějaká zimní bunda, která už vám nepadne, ale je pořád v dobrém stavu.

Doslova za pár korun můžete koupit třeba takzvanou Budějckou noclenku. Jedna noclenka je uhrazené přespání někomu bez domova. Za mrazivých zimních nocích může taková věc skutečně někomu zachránit život.

Sympatickým projektem je také iniciativa Daruj hračku. Je to propracovaný systém, díky němuž můžete pořídit vánoční dárek dětem z dětských domovů. Děti si napsaly konkrétní přání a vy jim je můžete splnit. Je to příležitost přinést vysněnou hračku někomu, komu ji rodina nepořídí, protože žádnou nemá.

Děti si tady přejí drobné hračky, ale také drahé dárky jako třeba mobil nebo jízdní kolo. Člověka to zarazí, ale pak si uvědomí, že tyhle děti zkrátka nemají jinou možnost, než si o ně napsat Ježíškovi. Jinak na tyto věci, které jsou pro jejich vrstevníky běžnou výbavou, nemůžou nikdy dosáhnout. Pokud tedy chcete někomu udělat opravdu povedené Vánoce, tady je vaše šance.

autor: Jiří Březina | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související