Jindřichův Hradec nezkrátil dotace na sportování ani kvůli očekávanému poklesu příjmů

12. červen 2020 11:16

Více než devět milionů korun rozdělili jindřichohradečtí zastupitelé mezi kluby, které zajišťují sportování dětí i dospělých. Dotace město nezkrátilo ani přesto, že kvůli pandemii koronaviru očekává nižší příjmy do městské kasy.

Jeden milion a 600 tisíc korun získal například Basket Jindřichův Hradec, téměř půl milionu korun Veslařský klub a přes 400 tisíc korun pošle město Plaveckému klubu.

Největší diskuze se při jednání zastupitelstva tradičně strhla při rozdělování peněz mezi hokejové kluby. Ty v Jindřichově Hradci působí dva Vajgar a Střelci.

„Tři členové sportovní komise podali podnět disciplinární komisi Českého hokejového svazu k prošetření jednání hokejového klubu HC Střelci. Zde je mimo jiné zpochybňován počet členů v členské základně, což je jeden z údajů, který se uvádí také v žádosti o dotaci,“ informovala zastupitele místostarostka města Magda Blížilová.

Podle členů sportovní komise, kteří dopis napsali, je problém v tom, že někteří dospělí hráči, kteří dřív působili v klubu Vajgar, přestoupili ke Střelcům. Jedním z nich je Martin Ištvánik. „My jsme to udělali ze své svobodné vůle a nemáme s klubem HC Vajgar žádné smlouvy. Bylo to na základě toho, že jsme v poslední sezóně nenašli společnou řeč,“ reagoval.

Hynek Mácha z výkonného výboru HC Střelci pochybení také odmítl. Dokonce zastupitelům navrhnul, aby se schvalováním dotace pro jeho klub počkali do doby, než disciplinární komise Českého hokejového svazu podnět od části členů sportovní komise prošetří.

Čtěte také

Sám znovu poukázal na fakt, že město mezi jeho a konkurenční klub už několik let nerozděluje dotace spravedlivě. „My se domníváme, že je tam 35 členů, my jich máme 172, poměry vidíte, je to jedna ku pěti s nadhledem,“ připomněl. Navržená podpora pro dětské hokejisty Vajgaru byla přitom téměř půl milionu korun a pro Střelce milion a půl, tedy v poměru jedna ku třem.

To kritizoval i předseda sportovní komise a opoziční zastupitel Jaromír Kopřiva. Zastupitelům proto navrhl zkrátit dotaci pro malé hokejisty Vajgaru o sto tisíc korun a naopak zohlednit aktivní sportovce.

„Kdo jiný než aktivní sportovec potřebuje tento příspěvek, kluby ať si s touto částkou naloží potom po svém. Aktivní sportovec je podle mě jediná možnost, jak se zbavit černých duší. Kdybychom se podívali na letošní a loňská čísla, už teď tam došlo k poklesu členské základny ve všech oddílech o několik set,“ dodal.

Zastupitelé proto nakonec souhlasili i s jeho návrhem, dotaci hokejistům Vajgaru zkrátili o sto tisíc korun a tyto peníze naopak poslali Tělovýchovné jednotě Slovan. V příštím roce zřejmě čeká jindřichohradecké sportovní kluby kvůli nižším příjmům města spojeným s krizí po koronavirové pandemii ještě větší boj o peníze.

Spustit audio

Související