Jindřichův Hradec dá dětem na sport o dva miliony víc, než se předpokládalo

30. duben 2019 07:47

Sportování dětí letos Jindřichův Hradec podpoří sedmi miliony korun. To je o dva miliony korun víc, než kolik bylo původně v rozpočtu. Na zvýšení částky se shodli zastupitelé.

„Zapomnělo se tady od počátku na jednu věc, že náklady na všechno se zvyšovaly, ale výše příspěvku na činnost dětí se přehlížela,“ řekl Martin Lukschal ze sportovní komise.

Připomněl tak, že objem rozpočtu města od roku 2011 roste, ale částka na sport dětí zůstává stále stejná. Postupně se tak dostala pod hranici dvou procent z rozpočtu města. Zastupitelé proto souhlasili s tím, že na sport dětí vyčlení letos o dva miliony korun víc, než původně plánovali.

„Budou doplněny finanční prostředky, rada připraví vyhlášení dalšího kola a budou se rozdělovat finanční prostředky, jak bylo dneska schváleno,“ potvrdil starosta Stanislav Mrvka.

Například Spolek ledního hokeje Jindřichův Hradec tak od města dostane jeden milion a sto tisíc korun v prvním kole. Ve druhém si bude moct požádat o další peníze.

Podle Hynka Máchy z výkonného výboru spolku to ale nestačí. „To sportoviště zrovna pro náš klub vychází dráž, než co nám město dá. To není z našeho pohledu podpora sportu. To by bylo, kdyby nám ještě zbylo na diplomy a podobně. Nechceme mít zlaté hokejky nebo zlaté puky, chceme prostě, aby děti sportovaly a měly alespoň přístup na městské sportoviště zdarma,“ nastínil Hynek Mácha jednu z cest, která by podle něj zajistila dětem rovný přístup ke sportu.

Na sídlišti v Jindřichově Hradci vznikne další třída mateřinky, přestože kapacita dostačuje

Mateřská škola, školka, děti, předškoláci, malování. Ilustrační foto

Mateřská škola na sídlišti Hvězdárna v Jindřichově Hradci bude mít větší kapacitu. Už za rok by do ní mělo nastoupit o 28 dětí víc než letos. Umožní to přístavba nové třídy za téměř 11 milionů korun, město získalo skoro osmimilionovou dotaci.

Podle starosty Stanislava Mrvky to ale není tak jednoduché. „Některé kluby využívají sportoviště a pak jsou sporty, které nevyužívají žádné sportoviště. Tak je otázka, jestli je to dobře, nebo špatně, je to rovnocenné, nebo není,“ řekl.

Nastavit nová pravidla pro rozdělování peněz pro jednotlivé kluby teď bude úkolem sportovní komise. Prvním krokem by podle jejího předsedy Jaromíra Kopřivy měl být podrobný audit. „Bude to určitě pro ty kluby zátěž, ale aby se opravdu udělala pořádná inventarizace členů, musí ten člen být aktivní. Nesmí to být člověk, který třeba už tři roky nesportuje, protože to zkresluje ten pohled na dotace,“ popsal.

Podle nových pravidel se ale dotace na sport budou rozdělovat nejdřív v roce 2020.

Spustit audio

Související