Jindřichohradecký zámek láká na nové nástropní malby

20. duben 2010

První etapa obnovy nástropních maleb v sálech na prohlídkové trase A jindřichohradeckého zámku se uskutečnila už loni. Tehdy akademický malíř Tomáš Švéda obnovil nástropní malby v Modré jídelně. Letos v zimě pokračoval s obnovou maleb ve vedlejším Gobelínovém salonu.

Oba sály tvořily původně jednu velkou místnost, která byla rozdělena příčkou teprve v 19. století. Na existenci nástropních maleb upozornilo správce jejich prosvítání při vyšší vlhkosti.

Proč byly malby obnoveny a ne restaurovány, vysvětlil kastelán jindřichohradeckého zámku Václav Bis: „Skutečně se jedná o rekonstrukci, protože původní dekor byl zatřen poměrně agresivními vápennými nátěry, které ho zlikvidovaly. Dekor zůstal jen v náznaku, takže nešel restaurovat. Rekonstrukce je ale určitě poměrně věrná.“

Stejně jako ostatní památky, je i zámek v Jindřichově Hradci otevřen veřejnosti už od dubna. Zatím je možné prohlédnout si pouze jednu prohlídkovou trasu - a to právě trasu A s obnovenými nástropními malbami. V dalších měsících se budou otevírat i zbývající prohlídkové okruhy.

autor: hoch
Spustit audio