Od první jízdy táta tvrdil, že jsem se pro veslování narodil, vzpomíná Václav Chalupa

15. červenec 2023

Veslovat se učil na jindřichohradeckém rybníku Vajgar a dotáhl to až na olympijské stupně vítězů. Václav Chalupa je držitelem stříbrné medaile z her v Barceloně, čtyřnásobným vicemistrem světa a několikanásobným vítězem Světového poháru.

„Bylo mi sedm let, když jsem poprvé vzal do ruky veslo. Jel jsem na takovém historickém skulu Racek a vesloval jsem samozřejmě poprvé na rybníku Vajgar. Dovedl mě k tomu táta, který od té doby tvrdil, že jsem se pro veslování narodil,“ vzpomíná Václav Chalupa.

Rodák z Jindřichova Hradce, který přišel na svět o adventu roku 1967, byl bezpochyby nejúspěšnějším českým veslařem 90. let. Stal se čtyřnásobným vicemistrem světa, stříbrným olympijským medailistou z Barcelony v roce 1992 a několikanásobným vítězem Světového poháru. 

Na cestě k metě nejvyšší mu ale štěstí úplně nepřálo. „Ve vrcholovém sportu potřebujete, aby se všechno sešlo – technika, forma, počasí, zdraví i štěstí. Jakmile jedno z toho vypadne, tak to většinou nevyjde,“ komentuje.

Václav Chalupa je pro mnohé symbolem ryzího sportovce, který šel vždy přímou cestou. Je také nositelem významné Ceny Thomase Kellera za celoživotní přínos veslování. Úspěšným sportovcem a veslařem byl i jeho otec Václav Chalupa starší, účastník olympijských her v Tokiu. 

Čtěte také

Po dlouhé aktivní sportovní kariéře zůstal Václav Chalupa u vody, působil jako opravář lodí, ale také jako technický ředitel a správce při umělém kanálu v severočeských Račicích.

Před několika lety se vrátil s rodinou na jih Čech, konkrétně na Lipno, kde podniká a vede svůj veslařsko-bruslařský klub. „V Račicích mně a manželce stále něco chybělo. Ze dne na den jsme se rozhodli, že se vrátíme na jih Čech a na Lipno, které miluji. Bylo to právě ve šťastné době, kdy se otevřel olympijský park Rio-Lipno,“ vypráví.

Zároveň dlouhá léta organizuje regatu Chalupa Cup a stále působí jako expert při přenosech České televize z vrcholných veslařských závodů.

V pořadu Jihočeši Václav Chalupa kromě jiného vzpomíná na dětství a mládí v bytě nad jindřichohradeckým hotelem Zlatá husa: „Bydleli jsme ve třetím patře. Měli jsme nádherný výhled na náměstí a na zámek, ale z boku kuchyně a ložnice také na rybník Vajgar. A dodneška slyším ten zvláštní křik racků.“

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související