Jindřichohradecké gymnázium dočasně povede ředitelka gymnázia v Třeboni

21. srpen 2019 06:37

Neklidné letní prázdniny zažívají učitelé, studenti a jejich rodiče i nepedagogičtí pracovníci na jindřichohradeckém gymnáziu. Od poloviny prázdnin je škola bez ředitele.

David Hembera na svoji funkci po ročním působení rezignoval. I přesto, že se po několika dnech pokusil vzít tento krok zpět, radní Jihočeského kraje mu to nedovolili.

Dočasně teď vedením školy pověřili ředitelku třeboňského gymnázia Annu Kohoutovou. „Mojí podmínkou bylo, že budu úzce spolupracovat s někým, komu důvěřuji. Já na jindřichohradeckém gymnáziu jednoho takového člověka mám, protože ta kolegyně učila u nás v Třeboni a zažila jsem ji jako velkou profesionálku. Právě ona bude mojí zástupkyní,“ uvádí.

Ve funkci tak končí dosavadní zástupkyně ředitele Jana Burianová, se kterou se původně počítalo jako s možnou dočasnou ředitelkou. „Ona je jmenovaná zástupkyní do konce srpna, tohle jí skončí a automaticky se stává zase členkou sboru. Pokud bychom ji jmenovali ředitelkou, ona by se přihlásila do konkurzu a nevyhrála, tak nemá šanci se vrátit na to původní místo,“ vysvětluje náměstek hejtmanky pro školství Zdeněk Dvořák.

Dočasná ředitelka na dva až tři měsíce

Anna Kohoutová bude na jindřichohradeckém gymnáziu působit zhruba dva až tři měsíce, než se ve výběrovém řízení podaří najít ředitele nového. Už se stihla seznámit například s finanční situací školy, která je podle ní velmi dobrá. „Dokonce si myslím, že si škola může ještě do konce roku troufnout na nějakou investici a třeba si dopřát nějaké nové vybavení, ale to samozřejmě budu muset nechat na mém nástupci,“ říká.

V posledním srpnovém týdnu se Anna Kohoutová chystá sejít i s předsedy předmětových komisí, kteří by se podle ní měli stát součástí užšího vedení školy. „Oni musí být ti, kteří budou prostředníky s ostatními učiteli. Ten sbor je příliš velký na to, aby ředitel dohleděl na každého jednotlivého učitele,“ připomíná.

Čtěte také

Důležitým úkolem bude lepší komunikace s rodiči. Řada z nich si stěžuje na nedostatek informací. „Máme systém, ze kterého se nic nedozvíme. Jediná informace, která nám přišla, byla o tom, že se budou jinak odhlašovat obědy. To nebylo asi to zásadní, co jsme chtěli teď slyšet,“ popisuje matka dvou gymnazistů Jana Dvořáková.

První informace se nová ředitelka chystá na webu zveřejnit během několika dnů,. V případě nutnosti je Anna Kohoutová připravená se s rodiči setkat a situaci ve škole jim vysvětlil.

Chce tak uklidnit i ty rodiče, kteří zvažovali přestup dětí právě na gymnázium v Třeboni. „Je mým velkým přáním, aby mohlo jindřichohradecké gymnázium co nejdřív nabídnout takovou stabilitu, aby první ročníky byly úplně plné a Jindřichohradečtí nemuseli dojíždět k nám do Třeboně,“ dodává.

Zároveň ujišťuje, že chod gymnázia v Třeboni její působení na škole v Jindřichově Hradci neovlivní, protože tamní tým je stabilní a velké projekty, jako byla půdní vestavba nových učeben, jsou hotové. Třeboňské gymnázium tak na rozdíl od jindřichohradeckého čeká poměrně klidný školní rok.

Spustit audio

Související