Jen jsem to halabala zkusil a byl z toho úspěch a profese na celý život, vypráví ilustrátor Jindra Čapek

30. září 2023

Když bylo Jindrovi Čapkovi dvanáct let, koupil mu tatínek olejové barvy, stojan a paletu, aby si mohl připadat jako opravdový malíř. Rodina měla pro malého umělce pochopení. A vyplatilo se. Stal se z něj světově uznávaný ilustrátor, držitel řady ocenění, který svými kresbami zkrášlil už mnoho knih.

Jindra Čapek vzpomíná na vzácnou knihovnu svého dědečka, který byl sice občanskou profesí řezník, ale srdcem bibliofil a sběratel knih. Jeho krásné historické knížky si vnuk prohlížel, zajímaly ho, ale sám pro sebe si nejraději ilustroval horory – ostatně nádech tajemna cítíte z jeho obrázků dodnes.

V patnácti letech se dostal do Turnova na obor rytí kovů. Jemná a přesná práce ho vždycky fascinovala. Rytcem se ale nakonec nestal, protože emigroval s matkou do Švýcarska a jeho život dostal docela jiný směr.

Rychle se naučil německy a přihlásil se na uměleckou průmyslovku v Curychu. „To byla výborná škola,“ vzpomíná po letech, „naučil jsem se tam víc než později na akademii výtvarných umění v Německu. Kresba, písmo, grafické techniky – to všechno tam bylo na velmi dobré úrovni.“

Čtěte také

Brzy po absolvování akademie v Karlsruhe se Jindra Čapek dostal poprvé k ilustrování knih. „Byla to spíš náhoda, prostě jsem to jen tak halabala vyzkoušel. S ilustrací jsem vždycky koketoval, ale netušil jsem, že do toho vklouznu takhle lehce. Dostal jsem hezký text Maxe Bolligra, udělal jsem obrázky – a kniha měla hned velký úspěch. V tu chvíli jsem se stal ilustrátorem. Ta profese mi zůstala celý život a měl jsem štěstí, vždycky jsem dělal jen to, co mě těšilo,“ vypráví.

Jindra Čapek ilustroval přes sedmdesát titulů a stále má napilno. Jeho knížky získaly mnoho cen a vycházejí v řadě zemí.

V 90. letech se vrátil do Čech, usadil se v Českém Krumlově a začala nová etapa jeho života. „Našel jsem si byt v historickém centru, znovu jsem se oženil a mám dvě děti. Pořád se ale cítím doma i v jižním Německu, kde jsem léta žil. Jsem asi založením nomád, ale Krumlov a jižní Čechy vůbec mám moc rád,“ dodává.

Celý rozhovor s ilustrátorem Jindrou Čapkem si poslechněte online.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Související