Jihotrans rozšiřuje nákladní dopravu

1. duben 2003

Největší jihočeský dopravce, jímž je českobudějovická a. s. ČSAD Jihotrans, dále posílí své postavení, protože od dopravních společností ČSAD České Budějovice a ČSAD Prachatice koupí nákladní dopravu a služby.

Prodej částí obou podniků dnes na valných hromadách schválili akcionáři všech tří zainteresovaných společností. ČTK to potvrdil generální ředitel ČSAD Jihotrans Robert Krigar.

Majoritním akcionářem a. s. ČSAD České Budějovice, která vlastní většinový podíl v a. s. ČSAD Prachatice, se loni stala investiční společnost Atlantik finanční trhy. Konkurenční ČSAD Jihotrans vlastní více než 20 procent podniku ČSAD České Budějovice. Nyní od něho koupí nákladní dopravu i opravárenské kapacity. Předmětem prodeje však není autobusová doprava. ČSAD Jihotrans vlastní od léta 2001 společně se sdružením měst a obcí na Strakonicku také společnost ČSAD STTRANS. Celkové výnosy ČSAD Jihotrans loni dosáhly zhruba 1,050 miliardy korun a dnes schválenou akvizicí by podle Krigara měly vzrůst o dalších 650 milionů korun. Počet zaměstnanců společnosti se zvýší o 600 na téměř 1400 lidí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio