Jihočeští zemědělci už sklidili část ozimého ječmene. Úroda by měla být na většině míst kraje dobrá

29. červen 2022 16:38

Zemědělci letos odstartovali žně na jihu Čech o týden dřív. Jako první vyjeli s kombajny na pole s ozimým ječmenem na Českobudějovicku a Písecku. Sklizeň sice museli přerušit kvůli vydatným dešťům, ale podle prvních odhadů by úroda měla být na většině míst kraje průměrná až nadprůměrná.

„Nejlepší způsob, jak zjistit, jestli jsou zrnka zralá, je do nich kousnout. Pěkně křupou, takže můžeme říct, že ječmen je suchý. Toto je takový základní ukazatel, ale abychom získali jistotu, tak samozřejmě použijeme vlhkoměr,“ líčí předseda zemědělského družstva Dubné Jiří Spěváček na poli nedaleko Dubného na Českobudějovicku.

V posledních dnech vydatně pršelo. „U takto zralého porostu to může zavánět nějakým problémem, protože porost už je v podstatě neživý, nemá, co by vypilo tu vodu. Naštěstí srážek zatím ještě nebylo tolik,“ dodává Jiří Spěváček.

Čtěte také

Ozimý ječmen měl podle něj od začátku dobré podmínky pro růst, a to se odrazí i na výnosech. „Zrno je sice menší, ale klasů na metru čtverečním je dost. Lze tedy předpokládat, že úroda by mohla být průměrná i spíše trochu nad průměrem. Byl dobrý start a relativně solidní průběh sezony, proto si teď můžeme dovolit jet do ječmene o několik dní dříve, než bývá standardem,“ popisuje.

Ne všude ale mají zemědělci takový důvod k radosti. Například na Strakonicku úrodu na mnoha místech zničily kroupy, v Kestřanech na Písecku také. „Část toho zrna kroupy vytloukly, tím pádem se sníží výnos. Předpokládáme, že to bude zhruba o 40 až 50 procent na tom úseku, kde kroupy prošly,“ říká předseda místního družstva Petr Kalina.

Podle ředitelky jihočeské agrární komory Hany Šťastné neprospívají zralému ječmenu ani vydatné deště. „Deště posledních dnů mohou ten již téměř zralý ječmen takzvaně přitlouci k zemi, způsobí poléhavost a s tím pak souvisí problémy se sklizní i vyšší náchylnost k plísním,“ připomíná.

Žně začnou naplno po červencových svátcích.

Spustit audio

Související