Jihočeští záchranáři dvě hodiny oživovali silně podchlazené batole. Za výjimečný zásah dostali ocenění

10. listopad 2022 08:24

Při záchraně lidského života je někdy důležité vytrvat a udělat všechno i přes nepříznivou prognózu. Dokazuje to zásah dvou jihočeských leteckých záchranářů, kteří v loňském roce přiletěli k silně podchlazenému malému dítěti. Jeho oživování trvalo dvě hodiny a nakonec dopadlo dobře. Oba zachránci teď dostali ocenění od Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky.

„Z mého pohledu to bylo náročné kvůli tomu, že se jednalo o netypický zásah a víceméně raritní zásah,“ popisuje lékař a záchranář Jan Jakub Hájek. Loni v prosinci spolu s kolegou Jiřím Majstrem zasahovali u dvou osob, které předtím policisté vytáhli z ledové vody.

V jednom případě šlo o batole. Kvůli silnému podchlazení se jeho záchrana zprvu jevila jako velmi složitá. „My jsme ho za kontinuální nepřímé srdeční masáže trvající zhruba dvě hodiny dopravili do cílového zařízení, kde byl tento malý pacient napojen na mimotělní oběh,“ popisuje Jan Jakub Hájek.

Kromě samotného zásahu museli záchranáři urychleně vyjednat příjem na speciální pracoviště s možností napojení na mimotělní oběh. Důležitou roli také sehráli kolemjdoucí lidé a následně policisté, kteří obě osoby vytáhli z vody. „Při podchlazení obecně mají pacienti šanci na kvalitní přežití, pokud mají náhlou zástavu oběhu. Dítě ji mělo, bylo podchlazené, tudíž šance byly,“ říká záchranář.

Čtěte také

Jednalo se navíc i o důležitou týmovou práci záchranářů. Ocenění má podle Jana Jakuba Hájka i profesní význam a může pomoci do budoucna při podobných zásazích. „V odborných kruzích se začínají tvořit postupy, jak se chovat u těchto podchlazených pacientů od dětského po dospělý věk, aby to vešlo do povědomí,“ dodává.

Na cenu své kolegy nominoval prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb a zároveň také ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý. Podle něj při inkriminovaném zásahu panovaly zcela nestandartní podmínky. „Mráz, tma, přistání v neznámém terénu, malé dítě se zástavou oběhu kdoví od kdy, ale oni další dvě hodiny prostě bojovali za každou cenu o život,“ připomíná.

Záchranáři při zásahu udělali víc, než bylo maximum možného. „Ta snaha se vyplatí vždycky, a zvlášť pokud je to snaha navíc. Ale rozhodně to bohužel není zárukou stoprocentního úspěchu u každého pacienta,“ doplňuje Marek Slabý.

Příběh má celkově dobrý konec. Malé dítě se poměrně dobře zotavilo i přes to, že napojení na mimotělní oběh nikdy neznamená stoprocentní uzdravení.

Spustit audio

Související