Jihočeští vědci odjeli na expedici na Špicberky. Vezou s sebou pět tun nákladu

24. červenec 2015

Na ostrovy v Severním ledovém oceánu vyrazili čeští studenti a vědci. Zahájili expedici Špicberky 2015, při níž se v nejseverněji obydlené oblasti zeměkoule prostřídá sedmdesát odborníků na polární ekologii. Budou mezi nimi i zástupci Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Letošní expedice má dva cíle. Prvním z nich je již tradičně pokračující výzkum. Na místě budou pracovat zoologové, botanici, klimatologové, hydrologové, mikrobiologové a geologové.

Druhým cílem je další rozšíření zázemí na Špicberkách. Vědci tam zatím měli k dispozici dům ve správním středisku Longyearbyen a dále využívali terénní stanici, kterou si pronajímali od ruských kolegů. To se nyní změní. Český tým bude mít vlastní terénní stanici.

Budou jí tvořit čtyři domky. Dva z nich mají sloužit k ubytování, v dalších bude kuchyně a laboratoř. Stanice bude postavená ze speciálních komponentů, které putovaly v kontejnerech s ostatním materiálem. Od rozšíření zázemí, které bude hotové v polovině srpna, si vědci slibují další zkvalitnění podmínek pro svůj výzkum

Příprava expedice je velice náročná a zabere několik měsíců. Kromě složení vědeckých skupin je nutné také naplánovat převoz potřebných věcí z Čech na Špicberky.

Letos s vědci putuje pět tun nákladu, například trvanlivé potraviny, hygienické potřeby, přístroje, velká lékárna, střelivo na medvědy nebo speciální obleky, které účastníci oblékají při pohybu na lodi v moři.

Převoz všech těchto potřeb z Čech se ale vyplatí. Kupovat je na místě by bylo hodně finančně náročné. Kontejner s materiálem putoval na Špicberky polskou nákladní lodí už ve druhé polovině června.

Spustit audio