Jihočeští studenti stávkovali. Vadí jim komunistická radní i krajská koalice

22. listopad 2012

Druhou vyučovací hodinu dnes jihočeští středoškoláci věnovali stávce. Nelíbí se jim zvolení Vítězslavy Baborové z KSČM do křesla krajské radní pro školství a kulturu. Petici proti jejímu zvolení už podepsalo přes devět tisíc lidí. Protest vzešel od středoškoláků, studenti Jihočeské univerzity jim vyjádřili podporu.

Jako první svolali stávku studenti třeboňského gymnázia. Zde také vznikla petice, jejímž autorem je místní učitel Martin Rosocha. Podle něho je přítomnost Baborové v čele resortu školství nepřijatelná.

Do hodinové stávky vstoupili v Třeboni pouze studenti vyšších ročníků. Sešli se v aule školy, diskutovali, zpívali písně Karla Kryla a shlédlli filmový dokument Svět v Severní Koreji. Se stávkujícími přišli diskutovat i pamětníci z obou pólů – komunistického i protikomunistického.

Členové stávkového výboru hlásí asi padesátiprocentní účast, tedy asi stovky studentů. Další studenti se stávkou nesouhlasí, některým je to jedno. U nich byla zajištěna normální výuka, stávkující si svoji absenci po dohodě s učiteli nahradí.

Protestovalo se i na gymnáziu Pierra de Coubertina v Táboře. Studenti namísto chemie probírali otázky demokracie. Bavili se o situaci, která po volbách vznikla v Jihočeském kraji. Protest podle nich nebyl veden v osobní rovině proti radní Baborové. Jde podle nich o princip, nelíbí se jim politická kultura sociální demokracie, která komunisty do vedení kraje instalovala.

Důvody pro vyhlášení stávky vysvětluje její organizátor na třeboňském gymnáziu Dominik Hořejší: „Jsme si vědomi toho, že radní nemůže měnit osnovy, ale navrhuje financování škol a odvolání i nové ředitele. Pan hejtman Zimola nám nebyl schopen úplně stoprocentně zaručit, že by se někdy v budoucnu nemohl třeba i neúmyslně nechat ovlivnit právě komunisty.“

Stávky se kromě třeboňského a táborského gymnázia zúčastnily střední školy v Českých Budějovicích, Soběslavi, Jindřichově Hradci, Kaplici, Prachaticích a Písku.

„Mám informace o zhruba deseti školách, ve kterých byla účast stejná jako u nás, takže se zapojilo něco přes tisíc studentů Jihočeského kraje,“ informuje Hořejší.

Podpora univerzity

Studenti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích podpořili stávkující středoškoláky debatou, která ve stejné době probíhala ve velké posluchárně pedagogické fakulty. S pedagogy hovořili o komunistickém systému i o možných dopadech obsazení postu krajské radní pro školství a kulturu komunistkou.

Ke studentům promluvil student a člen akademického senátu pedagogické univerzity Martin Ležák, který se připojil ke třeboňské petici. Studenty přišli podpořit i děkan pedagogické fakulty Michal Vančura a rektor univerzity Libor Grubhoffer, který už několikrát třeboňské gymnazisty výrazně podpořil.

Třeboňský učitel Martin Rosocha slibuje, že protesty budou pokračovat. Podle něho existuje několik důvodů, proč by ke jmenování Baborové nemělo dojít:

Stávkující studenti třeboňského gymnázia zpívají písně Karla Kryla

„Paní Baborová v jednom z rozhovorů řekla, že lidé si v roce 1989 nepřáli změnu – ona adoruje režim před rokem 1989. A já bych chtěl upozornit, že existuje zákon z roku 1993, který tento režim považuje za nelegitimní, zločinecký a protiprávní. To je důvod, který by měl opravňovat hejtmana Zimolu, aby inicioval odvolání paní Baborové z resortu školství.“

Požadavky, s nimiž budou studenti pokračovat v protestu, uvádí i Hořejší: „Byli bychom velice rádi, kdyby hejtman Zimola svolal mimořádné zasedání, kde by přehodnotil koalici jako celek nebo alespoň vyměnil resort školství za některý z jiných resortů, které má v gesci sociální demokracie.“

Čtěte také

Předseda krajského výboru KSČM a poslanec Petr Braný ale kritiku odmítá a o výměně postů se sociálními demokraty v radě kraje prý neuvažuje. „My jsme pro to, že praxe je kritériem pravdy a ne předpojatosti,“ říká Braný. Protest proti Baborové je podle něj zbytečnou hysterií.

autoři: Jan Kopřiva , pku , Lucie Maňourová , pfr
Spustit audio