Jihočeští sociální demokraté podepsali koaliční smlouvu s komunisty

9. listopad 2012

Jihočeští sociální demokraté a komunisté ve čtvrtek odpoledne podepsali koaliční smlouvu. Stvrdili tak, že spolu budou čtyři roky vládnout.

V 55členném krajském zastupitelstvu mají pohodlnou většinu 31 hlasů. V pátek bude zastupitelstvo na svém ustavujícím zasedání volit hejtmana a radu. Hejtmanem by se měl stát opět Jiří Zimola z ČSSD.

„Ta smlouva pamatuje na všestranný rozvoj Jihočeského kraje v zásadních oblastech jako je zdravotnictví, sociální služby, doprava, životní prostředí a rozvoj venkova, ale také pamatuje na záležitosti týkající se společenské poptávky, to znamená větší transparentnost zadávání veřejných zakázek, větší transparentnost v rozhodování krajského úřadu a ve věcech, které veřejnost očekává od státní správy a samosprávy,“ uvedl Zimola.

V 11členné krajské radě budou mít komunisté tři své zástupce. Volební lídr Petr Braný ale mezi nimi nebude. Po popisu koaliční smlouvy zdůraznil, že komunisté berou svůj podíl na vedení kraje velmi vážně.

„Klub zastupitelů za KSČM si je vědom vysoké odpovědnosti, která na něj podpisem smlouvy padá. Neslibujeme ráj na zemi, ale chceme, aby se kvalita života nezhoršovala a abychom se na tom podíleli, aby jednání rady odráželo potřeby většiny obyvatel kraje,“ řekl Braný.

autor: Ivan Mls
Spustit audio