Jihočeští rybáři loví Bezdrev, druhý největší rybník v Česku. Ryby půjdou na vánoční trh

29. říjen 2019 09:35

Kapry, candáty i sumce loví jihočeští rybáři z druhého největšího rybníka v České republice – Bezdreva u Hluboké nad Vltavou. Ryby budou připravené na vánoční trh. Součástí prvního dne výlovu byly i ochutnávky čerstvě vylovených ryb a ukázky tradičního řemesla.

Pondělní ranní zátah pozoroval šéf hlubockých rybářů Vladimír Kaiser. „Začala sháňka, laik to vidí jako poměrně bezdůvodné tlučení do vody, ale ono všechno má určitý smysl,“ připomněl.

„Jde o to, abychom ryby dostali v lovišti na určité místo, kde je potom chytíme, přitáhneme ke kádišti a začneme třídit podle velikosti a sortimentu a distribuovat na sádky,“ vysvětlil.

Výlov provází chladnější počasí, což si rybáři pochvalují. „Ty předešlé teploty kolem dvaceti stupňů nebyly vhodné, chtěli jsme ochlazení. Voda se zchladí, kyslík se zlepší, nebude to tak náročné nejen pro nás, ale i pro ryby,“ dodal Vladimír Kaiser.

Čtěte také

Rybáři začali třídit dravé ryby a pokračovali s kaprem. Jejich práci sledovalo mnoho lidí z hráze. „My jsme přijeli z Kostelce nad Labem. Jsme rybáři a přáli jsme si to vidět. Je to tady moc hezké,“ vyprávěli Sebastian a Ondřej.

Další návštěvnice Jitka Jakubcová přijela z jihočeských Litvínovic. „Chceme se podívat, jak to chodí, a také si vybrat nějakou rybu,“ komentovala. „Rád se na to dívám, ale dělat bych to nechtěl, protože je to namáhavá práce,“ doplnil Miroslav Jakubec.

Hlubočtí rybáři očekávají, že výlov rybníka Bezdrev ukončí posledním zátahem v pátek.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související