Jihočeští poslanci chtějí bonusy na dítě pro pracující, víc peněz do škol i lepší postavení samoživitelů

14. listopad 2017

Plány na následující čtyři roky, dálnice D3, změny na železnici, jaderná elektrárna Temelín. To jsou témata, o nichž mluvili jihočeští poslanci ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice. Své názory představilo celkem šest politiků.

Při první debatě se u jednoho stolu sešli Radka Maxová z ANO, Jan Zahradník z ODS a Vojtěch Filip z KSČM. Při druhé pak Jan Bartošek z KDU-ČSL, František Vácha z TOP 09 a Ondřej Veselý z ČSSD

Nově zvolený poslanec Lukáš Kolářík (Piráti) se z debaty omluvil kvůli nemoci. Miloslav Rozner z SPD na pozvánku Českého rozhlasu nereagoval.

Jedinou ženou mezi jihočeskými poslanci je Radka Maxová z ANO, která obhájila mandát z předcházejícího období. Ve sněmovně se podle svých slov věnovala převážně sociální politice. „Konkrétně se mi podařilo dostat do zákona zvětšení právní ochrany seniorů a vylepšení postavení samoživitelů a především dětí, které dřív nebyly brány jako oběti trestných činů, když jim nebylo placeno výživné,“ řekla.

V druhém volebním období chce Radka Maxová dále pracovat na problematice lékařské posudkové služby, udělování příspěvků na péči a stupňů invalidity. Také chce pokračovat v prosazování zlepšení postavení samoživitelů.

Jihočeskou ODS zastupuje v poslanecké sněmovně Jan Zahradník, bývalý hejtman, který získal mandát již v 2013, když z jedenáctého místa kandidátky přeskočil díky preferenčním hlasům všechny kolegy. Letos již kandidátku vedl.

Jan Zahradník byl v předchozích čtyřech letech opozičním poslancem. „Neměl jsem tedy možnost ovlivňovat podobu zákonů, které předkládá vláda, a těžiště mé práce spočívalo v předkládání pozměňovacích návrhů. Tady jsem se snažil být aktivní. Povedlo se například vynětí území Maňávka z boletického vojenského prostoru a přiřazení k městu Horní Planá, čímž se rozšířil turistický potenciál. V atomovém zákoně se mi podařilo prosadit zlepšení podmínek pro obce při procesu stanovení místa pro trvalé úložiště,“ připomněl.

Debata jihočeských poslanců ve studiu České rozhlasu České Budějovice. Na snímku Radka Maxová (ANO) a Jan Zahradník (ODS)

Matadorem mezi jihočeskými poslanci je Vojtěch Filip. Předseda KSČM zasedá v Poslanecké sněmovně od roku 1996, jeho strana byla vždy v opozici. Za uplynulé volební období jej podle jeho slov nejvíc mrzí, že nebylo projednáno celkem 18 zákonů z dílny KSČM.

„Jako opoziční straně nám nezbývalo nic jiného než předkládat návrhy zákonů nebo pozměňovací návrhy. Z úspěchů mohu jmenovat, že KSČM výrazně přispěla k tomu, že se zrušily zdravotnické poplatky až na jeden, respektive dva. Také jsem rád, že prošel návrh na zvýšení stipendií pro vysokoškoláky a změna zákona o exekutorech,“ komentoval Vojtěch Filip.

„Jednou z velkých chyb ČSSD bylo, že jsme lidem příliš svazovali ruce“

Poprvé v Poslanecké sněmovně zasedne Ondřej Veselý z ČSSD, bývalý starosta Písku. „To, že do sněmovny vstupuji poprvé, může být nevýhoda, nicméně do roku 2010 jsem byl asistentem poslance Karla Kratochvíle, takže nějaké povědomí o fungování sněmovny mám,“ zmínil.

Pro ČSSD je podle Ondřeje Veselého typický sociální program, on sám má ale i vlastní vize, které by rád prosadil. „Podle mě jednou z velkých chyb ČSSD bylo, že jsme lidem příliš svazovali ruce a oni měli pocit, že je prostě omezujeme. Mou osobní vizí je, aby téměř vše, co vyjde z poslanecké sněmovny, vedlo spíš ke zjednodušení života lidí, obcí a krajů, než abychom jim dál házeli klacky pod nohy a ztěžovali život,“ vysvětlil.

Debata jihočeských poslanců ve studiu České rozhlasu České Budějovice. Na snímku Ondřej Veselý (ČSSD)

Jihočeskou TOP 09 zastupuje ve sněmovně František Vácha, děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Poslancem byl zvolen podruhé. „Slýcháme od lidí, že politici nahoře myslí jenom na sebe, ale já po čtyřech letech ten pocit nemám. Musím říct, že jsem tam potkal mnoho velmi pracovitých a poctivých lidí a můj pohled na politiky se razantně změnil. Poslanecká sněmovna má důležitou roli v politickém systému a jen naším úkolem tento systém chránit,“ uvedl.

Ve školství se musí něco změnit, strany se prý shodují

Jakožto zástupce akademické sféry se chce František Vácha nadále věnovat především problematice školství. „Mám docela radost, že většina stran si uvědomuje, v jaké krizi je dnes školství. Všichni napříč stranami se v předvolebních debatách vyjadřovali tak, že se musí něco změnit a hlavně je třeba dostat peníze do školství,“ doplnil.

Debata jihočeských poslanců ve studiu České rozhlasu České Budějovice. Na snímku František Vácha (TOP 09)

Podruhé je mezi jihočeskými poslanci také Jan Bartošek z KDU-ČSL. V minulém volebním období působil jako místopředseda sněmovny, nyní zřejmě zamíří do opozice. „To ale nemění nic na tom, že chceme prosazovat náš program, případně navázat na to dobré, co se nám povedlo,“ zdůraznil.

Jan Bartošek si myslí, že budoucnost tohoto národa spočívá v rodinách, které jsou ochotny mít děti. „Chceme navýšit bonus na dítě tak, aby u rodin, které pracují, zůstalo víc peněz. Myslím, že by měly být takto zvýhodněny a nemělo by to být formou dávek. Dále chceme podpořit výstavbu ekonomicky dostupného bydlení pro mladé rodiny a seniory,“ nastínil.

Spustit audio