Jihočeští památkáři vydali knihu o světeckých obrazových cyklech na jihu Čech

12. srpen 2012

Knižní tipy na nové knihy Goce Smilevskiho, Kristýny Vorlíčkové, Elišky Vlasákové, Pavla Koblasy a Pavly Státníkové; Recenze Jaromíra Slomka na knihu Josefa Haslingera Jáchymov; Host: Ludmila Ourodová Hronková, autorka knihy Světecké obrazové cykly na jihu Čech

KNIŽNÍ TIPY

Goce Smilevski: Freudova sestra
Světová knihovna Odeonu přináší román makedonského spisovatele, který studoval v Praze a který se právě tímto dílem proslavil. Dostal za ně v roce 2010 cenu Evropské unie za literaturu. Sestra slavného psychoanalytika Adolfina je hlavní hrdinkou a vypravěčkou příběhu, v němž se Freud jeví jako sobec a egocentrik, který mohl zachránit své sestry před holocaustem, ale neudělal to. Všechny čtyři staré ženy tak skončily v koncentračních táborech a nepřežily válku.

Freudova sestra (Goce Smilevski)

Kristýna Vorlíčková: Flying Foxis
Jedenatřicetiletá českobudějovická rodačka Kristýna Vorlíčková vydala v nakladatelství Kniha Zlín příběh nazvaný Flying Foxis. Létající lišky se říká australským netopýrům a děj knihy se právě v Sidney odehrává. Ale také v Torontu a v Praze, v místech, která jsou dějištěm zřejmě autobiografického příběhu o osamělosti a smutku jedné mladé ženy. Do jejího příběhu vstupují příběhy další, takže kniha je generační výpovědí o rozpadu mezilidských vztahů.

Flying Foxis (Kristýna Vorlíčková)

Eliška Vlasáková: Byla jsem s našima na procházce
Autobiografický je i příběh Elišky Vlasákové Byla jsem s našima na procházce, který vydala Triáda.Tato autorka hodně čerpá z vlastního dětství. Vypravuje tu o své neúplně rodině, mamince i tetě, ale do příběhu nepřímo vstupuje i Přemysl Pitter a jeho Milíčův dům. Knížky Elišky Vlasákové se dobře čtou a jsou laskavé a vlídné, i když tématicky přece jen trochu jednotvárné.

02701683.jpeg

Pavel Koblasa: Místopis Jindřichohradecka. Seznámení s krajem zlaté růže a Českou Kanadou
Nakladatelství Veduta vydává novou knihu historika a archiváře Pavla Koblasy. Ke knize se určitě v našem pořadu ještě vrátíme podrobněji, ale pro první informaci povím, že jde o Jindřichův Hradec a okolí, Kunžak, Novou Bystřici, Landštejn a okolí. Města a obce mají svá hesla, doplňují je fotografie, německo-český místopisný slovník a rejstřík.

Místopis Jindřichohradecka. Seznámení s krajem zlaté růže a Českou Kanadou (Pavel Koblasa)

Pavla Státníková: Povodně a záplavy
Nakladatelství Paseka právě vydalo knihu Pavly Státníkové Povodně a záplavy. Vyšla v edici Zmizelá Praha, takže se zaměřuje na pražské katastrofy, a mapuje je od nejstarších kronikářských záznamů po novější dobu, kde už máme k dispozici fotografie – to jsou léta 1890, 1920 a 1940. Hodně snímků se samozřejmě zachovalo i z povodně z roku 2002, kterou kniha také připomíná.

Povodně a záplavy (Pavla Státníková)

LOH Londýn 2012
Nakonec ještě jedna aktuální kniha o letní olympiádě v Londýně. Jde o oficiální publikaci Českého olympijského výboru a najdete v ní snímky předních sportovních fotografů, kteří dění v Londýně dokumentovali, a také texty, které napsali spisovatel a publicista Pavel Kosatík, spisovatelka a dramatička Daniela Fischerová či profesor Jiří Přibáň. Knížka vyjde 16. srpna v MF a jmenuje se LOH Londýn 2012.

LOH Londýn 2012

RECENZE Jaromíra Slomka

Josef Haslinger: Jáchymov

Jáchymov (Josef Haslinger)

S podtitulem „Tragický osud legendárního československého brankáře Bohumila ,Bóži' Modrého“ vydalo brněnské nakladatelství Jota prózu rakouského spisovatele Josefa Haslingera v překladu Libuše Čižmárové.

Na papírové pásce, která je i není součástí knihy, čteme ještě tyto slogany: „Autentický příběh hokejových mistrů světa“, „Z olympiády do pekla uranových dolů“ a „Román byl v roce 2011 oceněn německou knižní cenou Rheingau Literatur Preis“. Bohumil Modrý, mistr světa v hokeji z let 1947 a 1949 a držitel stříbrné olympijské medaile z roku 1948, čestný člověk a někdejší idol mládeže, byl ve vykonstruovaném a neveřejném procesu v režii Komunistické strany Československa odsouzen k 15 letům žaláře a poté mučen na Pankráci a na Borech, zdraví mu podlomila těžba uranové rudy v Jáchymově. V roce 1955 byl sice propuštěn, avšak roku 1963 zemřel na následky věznění – nebylo mu ani 47 let.

Jeho tragický osud nyní vypravuje nikoli český, jak bychom očekávali, nýbrž rakouský spisovatel, čerpající ze vzpomínek brankářovy dcery. O ní v kratičké závěrečné poznámce říká: „Zvláštním poděkováním jsem zavázán Blance Modré, dceři Bohumila Modrého, která mi zpřístupnila příběh svého otce i zápisy z procesu a také mi dovolila citovat z jeho dopisů. Ztvárnění postavy dcery v románu je literární fikcí. (…) Románové zpracování událostí si nečiní nárok na přesný historický výklad.“ To je jistý problém. Na obálce knihy je fotografie Bohumila Modrého a její podtitul ho přímo jmenuje.

Většina postav je autentických: Bubník, Zábrodský, Konopásek, Roziňák, Kobranov, ale také Antonín Zápotocký, ba dokonce básník Eugen Brikcius, letos sedmdesátiletý. Zatímco nakladatel Anselm Findeisen je postava podle všeho smyšlená. Jak tedy máme tuto prózu číst? Jako beletrii, nebo jako literaturu faktu? Těžko říct. Podobně nelze dát návod k četbě příběhu jiného československého sportovce, Emila Zátopka, zpracovaného v románu Běhat francouzským spisovatelem Jeanem Echenozem (ten vydala před čtyřmi lety Mladá fronta v překladu Jovanky Šotolové). Možná ta díla měla zůstat nepřeložená: pro francouzské nebo rakouské čtenáře mohou být Zátopek nebo Modrý románovými postavami. Pro nás jsou obě osobnosti příliš skutečné, než aby směly být ve slovesném díle, byť psaném s nejlepšími úmysly, obklopeny dofabulovanými figurami a ne vždy autentickými výroky.


NÁŠ HOST

Ludmila Ourodová Hronková je autorka knihy Světecké obrazové cykly na jihu Čech, kterou vydali jihočeští památkáři. Ludmila Ourodová Hronková v ní představuje obrazy z různých míst našeho kraje – od poutních center jako byl Kájov, Klokoty nebo Římov až po kláštery: vyšebrodský, třeboňský, novohradský, štěkeňský a další. Kniha vyšla v edici Monumenta.

Světecké obrazové cykly na jihu Čech (Ludmila Ourodová Hronková)


SOUTĚŽ

Správná odpověď: Vladimír Páral

Výherci: pí.Capová, J. Čalounová, R. Hodiánková, M. Hrubešová, M. Lískovcová, Z. Žákovská

Nová hádanka: Dnes bych vám chtěla připomenout jednu z nejslavnějších básní světové literatury. Začíná takto: Tygře, tygře, žhavě žhneš / v noci, jíž jak lesem jdeš! / Kdo vzal smrti její moc / a dal ti strašnou souměrnost? /.../ Tyto verše napsal anglický básník, který žil v letech 1757 až 1827, zemřel 12. srpna. Byl také grafikem a své básně často doprovázel ilustracemi. Z jeho sbírek vám napovím například Zpěvy nevinnosti nebo Vidění dcer Albionu. Kdo to je?


autor: Hana Soukupová
Spustit audio