Jihočeští lesníci letos kvůli kůrovcové kalamitě seberou méně šišek

3. prosinec 2018 09:33

Letošní úroda šišek a lesních plodů byla mimořádná. Lesy České republiky jich zatím získaly téměř 400 tun. V Jihočeském kraji byly ve sběru nejúspěšnější lesníci v Jindřichově Hradci a Hluboké nad Vltavou.

Některé šišky ale přijdou nazmar kvůli kůrovcové kalamitě. „Smrky, které jsme pokáceli kvůli kůrovci, odumíraly a ty šišky nestačily pořádně dozrát,“ vysvětluje lesní správce z Hluboké nad Vltavou Tomáš Foit.

Když šišku rozlomí, je vidět, jak je uvnitř vyžraná. „Myslím si, že je to způsobeno housenkami motýla obaleče smrkového nebo nějakých zavíječů. Pro vznik osiva je znehodnocená. Žádné osivo v nějakém významném množství se z toho ani získat nedá, určitě to nemá smysl sbírat,“ dodává.

Naopak úspěšný byl sběr jedlových šišek a šišek z douglasky. „Během srpna a září se nám podařilo ze stojících stromů otrhat 400 kilogramů šišek jedle bělokoré a asi 1700 kilogramů šišek douglasky tisolisté,“ říká Tomáš Foit.

V zimním období by se měly sbírat borové, modřínové a také smrkové šišky. Letos to ale bude problém právě kvůli kůrovcové kalamitě. „Lesníci teď můžou těžit pouze kůrovcem napadené stromy, tím pádem bude problém zajistit sběr smrkových, borových a modřínových šišek z pokácených stromů, naštěstí ale máme semenné sady a genovou banku a z těchto zdrojů jsme schopni naše potřeby vykrýt,“ popisuje Tomáš Foit.

V případě, že budou lesníci potřebovat semena borovic, smrků nebo modřínů, budou si muset najmout profesionální sběrače, kteří získávají šišky ze stojatých stromů. To je ale finančně náročné.

Spustit audio

Související