Jihočeští hygienici zaznamenali 91 nových případů koronaviru. V českobudějovické nemocnici je 20 pacientů s nemocí covid-19

17. září 2020 07:53

Hospitalizovaní pacienti jsou ve věku 38 až 84 let a jedním pacientem je dítě. Až se kapacita naplní, nemocnice může aktivovat dalších 30 lůžek. Volné kapacity pro pacienty s koronavirem mají všechny okresní nemocnice v kraji. 

Bezpečnostní rada kraje potvrdila, že žáci II. stupňů základních škol, středních a vysokých škol budou od 21. září povinně nosit roušky i během výuky. Novinářům to ve čtvrtek řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

V českobudějovické nemocnici je šest lidí na intenzivní péči, z toho dva na umělé plicní ventilaci. Budějovice (nemocnice) jsou schopny aktivovat dalších 30 lůžek po naplnění kapacity infekčního oddělení. Máme v záloze Tábor s jeho lůžky na infekčním oddělení, rovněž jsou schopni aktivovat další kapacity. Máme připravené kapacity ve všech okresních nemocnicích," řekla hejtmanka. 

Během středy bylo potvrzeno 91 nových případů koronaviru, třetinu tvoří 30 žáků škol a jeden učitel.

Rizikem jsou společenské události a školy

„Jde o deset žáků základních škol, patnáct středoškoláků a pět vysokoškoláků. Momentálně je uzavřena jedna mateřská školka na Českobudějovicku a řešíme situaci v jedné českobudějovické střední škole, kde aktuálně přibývá pozitivních studentů i pedagogů. Další nové případy pak logicky přibývají v rodinách těchto dětí," sdělila Kvetoslava Kotrbová, ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice.

Hygienici podle ní stále evidují přibývající případy z jedné svatby na Táborsku.

„Oslavy a společenské události jsou dalším typickým místem se zvýšeným rizikem přenosu," dodala Kotrbová.

V Jihočeském kraji hygienici v současnosti evidují 693 lidí s koronavirem. Od začátku šíření nákazy se v regionu uzdravilo 636 nakažených, deset lidí s covidem-19 zemřelo.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související