Jihočeští hygienici za čtvrtek zaznamenali 868 nových případů nákazy koronavirem, žloutenku má 67 lidí

Celkem 334 nemocných se uzdravilo, tři pacienti v seniorském věku zemřeli. Kumulativní počet diagnostikovaných s Covid-19 se tak k čtvrteční 18. hodině zvýšil v Jihočeském kraji na 9 696. Vyléčených je nyní v jižních Čechách 3 830 a aktuálně pozitivních 6 670 osob. Od března v Jihočeském kraji v souvislosti s koronavirem zemřelo celkem 64 lidí.

Od středy do čtvrtka přijaly laboratoře k vyšetření v regionu také rekordních 1 839 suspektních vzorků a 66 vzorků od samoplátců. Z výsledků vyšetření potvrdili hygienici k čtvrteční 18. hodině 868 pozitivních případů. K nemocným přibylo 463 žen a 405 mužů. Nejvíce nových případů přibylo na Českobudějovicku (310), Jindřichohradecku (157), Táborsku (129) a Písecku (98).

„Ve zhruba dvou stech případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivní osobou v rodině, ve čtyřiceti ve škole a v devadesáti v zaměstnání. Nově onemocněly dvě desítky zdravotníků a tři desítky případů se týkaly pracovníků či klientů sociálních služeb. Dvanáct osob se infikovalo v rámci sportovních aktivit, pět na dalších místech ČR a patnáct v zahraničí. U dalších případů zatím nebylo možné zdroj nákazy určit,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že přestože školy na jihu Čech jsou zavřené, narůstá počet případů výskytu v těchto zařízeních. Od září se nákaza objevila ve 192 školách.

„Na základních a středních školách přetrvávají karantény žáků, pedagogů i nepedagogického personálu, v době od září muselo být uzavřeno celkem 27 škol. Nové případy přibývají v mateřských školách, kterých je v kraji aktuálně uzavřeno 14," uvedla ředitelka odbory hygieny dětí a mladistvých Marie Nosková.

Kde a kolik je nakažených

Ze stávajících 6 670 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 2 330 na Českobudějovicku, 1 147 na Táborsku, 872 na Písecku, 822 na Jindřichohradecku, 659 na Strakonicku, 432 na Prachaticku a 408 na Českokrumlovsku. Čtyřiašedesát nemocných v souvislosti s koronavirovou nákazou zemřelo.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 67 329 osob. V povinné karanténě se k čtvrteční osmnácté hodině nacházelo 2 776 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu se ve čtvrtek zvýšil o 66 na 8 796,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Celkem 67 případů VHA

Ke čtvrtečnímu dni registrují hygienici na jihu Čech celkem 67 případů virové hepatitidy A. „Všechna potvrzená onemocnění mají souvislost s clusterem v provozovně stravovacích služeb u českobudějovického nádraží. V posledních dnech přibývají jednotlivé případy, zatím evidujeme celkem sedmašedesát případů, nejvíce na Českobudějovicku, kde jich je čtyřicet šest,“ doplnila ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

Šest případů je na Jindřichohradecku, pět na Českokrumlovsku, čtyři na Strakonicku, tři na Táborsku, dva na Prachaticku a jeden na Písecku.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: KHS Jihočeského kraje
Spustit audio