Jihočeští hygienici při setkání s ministrem zdravotnictví hodnotili průběh pandemie v kraji

13. červen 2020 06:12

Období pandemie zrekapitulovali na setkání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem v Českých Budějovicích jihočeští hygienici. Mluvilo se i o navýšení počtu pracovníků v krajských stanicích.

Hygienici připomněli statistické údaje. Zaznělo například, že Jihočeský kraj měl vždy nejmenší počet pacientů s koronavirem. První případ se tu objevil 11. března, nakaženým byl řidič autobusu na lince Hamburk – Mnichov z Prachaticka.

Největší denní počet potvrzených případů na jihu Čech byl 16, nejvyšší počet kontaktů, tedy lidí, kteří se setkali s nakaženým pacientem, 186. Ohniska nákazy byla v kraji pouze tři, v obci Konopiště na Prachaticku na oslavě, ve středním odborném učilišti v Lišově a v Písku na oslavě narozenin.

K pátku 12. června hygienici zaevidovali v Jihočeském kraji celkem 192 případů onemocnění covid-19. To je po Vysočině druhý nejnižší počet v republice. V současnosti je 11 pacientů, kteří ještě nemocí trpí, a 59 lidí v karanténě.

Čtěte také

Na setkání s ministrem se mluvilo i o navyšování počtu pracovníků krajských hygienických stanic. Celkem by mělo vzniknout 140 nových pracovních míst, z toho na jihu Čech asi osm. Ještě před pandemií se přitom mluvilo o snižování počtu. Adam Vojtěch uvedl, že teď je situace zcela jiná a vláda je ochotná vydat peníze na tato místa.

Ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová navýšení počtu vítá s ohledem na možnou další vlnu pandemie koronaviru. Noví hygienici by měli začít pracovat už v průběhu srpna.

Od příštího týdne dojde k dalšímu rozvolňování mimořádných opatření. Bude to například otevření bufetů v kinech a divadlech, na sportovních stadionech bude moct být víc lidí, ruší se také omezení v saunách a připravují se další rozvolnění cestování.

Spustit audio

Související