Jihočeský plavec Arnošt Petráček se vrátil z mistrovství světa se zlatou medailí

16. prosinec 2017

Jihočeský handicapovaný plavec Arnošt Petráček se vrátil z mistrovství světa v Mexico City se stovkami nezapomenutelných zážitků. V disciplíně 50 metrů znak s časem 43,35 vybojoval zlato a obhájil první místo z paralympijských her v Riu.

Musel se ale smířit také s vyloučením z výsledkové listiny. „V disciplíně 50 metrů volný způsob jsem byl diskvalifikovaný. Máme hodně přísná pravidla, netoleruje se tam vůbec nic,“ řekl.

Při samotném závodu si prý nebyl žádné chyby vědom. „Překvapilo mě to. Když jsem se to dozvěděl, myslel jsem, že jsem se třeba pohnul na startu, ale prý jsem neprotnul hladinu, to znamená, že jsem plaval nějaký ten metr pod vodou,“ vysvětlil.

Od rozhodčích se však nedozvěděl, v jaké části bazénu se to stalo. „Dívali jsme se s trenérem i na video a výraznou chybu jsme nenašli. Ono prostě záleží i na tom, jací jsou rozhodčí, z jakého pohledu se dívají. Jsem s tím smířený, ke sportu to patří,“ dodal.

Důležité podle něj bylo, že mu vyšla jeho královská disciplína - 50 metrů znak. „Obhájil jsem zlato z paralympiády a pořád se držím na světové úrovni. Na to, jaké byly podmínky pro trénování, to vyšlo dobře. Čas by mohl být trochu lepší, ale myslím, že se to povede v následujících letech,“ uzavřel mistr světa v plavání handicapovaných.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio