Jihočeský kraj uspořádal na Šumavě debatu o kůrovci, ale chyběli na ní vědci i zástupci parku

16. říjen 2019 14:21

Kůrovcová kalamita na Šumavě dál vyvolává vášně, ovšem pouze ve virtuálním a mediálním prostoru. K přímé konfrontaci jednotlivých stran nedošlo ani na diskuzi ve Vimperku na Prachaticku, kterou uspořádal Jihočeský kraj.

Dlouhodobí podporovatelé jeho mediální kampaně při ní kritizovali kroky Správy Národního parku Šumava. Zástupci parku ale na debatu nepřišli, stejně jako skupina vědců prosazující bezzásahovost na větší ploše Šumavy.

Ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený hájil svou neúčast tím, že pozvánku dostal jen několik málo dní před konáním akce a nemůže narychlo měnit svůj program.

Náměstek jihočeské hejtmanky pro životní prostředí Pavel Hroch na to reagoval slovy, že pro takto zásadní diskuzi by si měl každý najít čas. „Pan ředitel Hubený to odůvodnil, že jsme mu dali vědět ve strašně krátkém čase, ale ono to tak není. A proč tady nejsou vědci? Protože asi nechtějí konfrontaci s naší stranou. Mrzí mě to, protože my chceme vyvolat diskuzi,“ dodal.

Jedním z účastníků debaty byl dlouhodobý kritik bezzásahovosti na Šumavě, biolog Jan Pokorný. I jeho neúčast oponentů mrzela. „Přijeli jsme doslova až před vchod do Národního parku Šumava a nikdo z parku nepřišel, to snad vypovídá samo o sobě,“ řekl.

Jihočeský kraj chtěl původně debatu uspořádat v Prášilech s následným výstupem na Poledník. Obě místa ale leží na území Západočeského kraje.

Čtěte také

Podle mluvčího Správy Národního parku Šumava Jana Dvořáka vedly k neúčasti na debatě i jiné důvody. „Ta pozvánka byla vlastně součástí žádosti o povolení vjezdu na Poledník a stálo tam, abychom se kdyžtak přišli podívat, něco v tomhle smyslu. My jsme v té chvíli už vycítili, že to není pozvánka pro partnera. Vyhodnotili jsme to, že to je opravdu součástí kampaně, kterou rozjel Jihočeský kraj v srpnu,“ uvedl.

Platforma Vědci pro Šumavu podle biologa Pavla Kindlmanna naopak navrhovala, aby se diskuze odehrála na dostupnějším místě a v podvečerním čase, aby se jí mohla zúčastnit i veřejnost.

„Od té doby se neozvali a až oklikou jsme se dozvěděli, že nás pomlouvají, že o diskuzi nemáme zájem. To je naprostá lež a zájem samozřejmě máme, ovšem ne za takových podmínek, kdy partner bude lhát,“ doplnil Pavel Kindlmann.

K další diskuzi laiků i odborníků by teď podle vedení Jihočeského kraje měly sloužit speciální a dlouho avizované webové stránky. Ty začaly fungovat na adrese sanceprolesy.cz.

Spustit audio

Související