Jihočeský kraj shání dobrovolníky, kteří by kvůli koronaviru byli ochotni pomoci v sociálních a zdravotních službách. Chce vytvořit personální databázi pro případ nouze

Jak sdělila Hana Brožková z kanceláře jihočeské hejtmanky, jedná se o preventivní krok. Sociální i zdravotní služby zatím dokážou práci vykonávat se současným personálem.

„Jde o to, aby existoval seznam lidí, kteří by v případě nouze byli schopni nastoupit a pomoci," uvedla. Dodala, že služby nemusí nabízet pouze lidé z oboru. Zájemci na webu kraje vyplní dotazník, kde své možnosti specifikují.

„Podle nich pak bude jasné, na jaké pozici by dobrovolníci mohli pomoci a v jakém čase by byli k dispozici. Klidně to mohou vykonávat i lidé po svém zaměstnání, pokud budou mít zájem," řekla Brožková.

Kromě toho uchazeči vyplní i to, zda chtějí dostávat za práci honorář, nebo ji budou dělat zdarma. Pomoc by přivítaly i jihočeské nemocnice, které shánějí zdravotníky a lékaře, kteří jsou již v důchodu.

„Umožnilo by nám to, že by se kmenoví zaměstnanci mohli naplno věnovat koronaviru," uvedla předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. Zájemci ji mohou kontaktovat na e-mailové adrese roithova@jihnem.cz.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio