Jihočeský kraj se s obcemi dohodl na zpřístupnění bývalých kaolinových dolů Orty u Hosína

20. duben 2022 08:47

Bývalé kaolinové doly a přírodní památka Orty u Českých Budějovic se promění v turistický a vzdělávací areál. Jihočeský kraj uzavřel memorandum s pěti subjekty včetně dotčených obcí, podle kterého se má lokalita zpřístupnit veřejnosti.

U vstupní brány na katastru obce Hosín vznikne nové návštěvnické centrum. Součástí prohlídkové trasy budou i méně známé lokality, jako je například povrchový důl nedaleko Hrdějovic.

„V bývalém povrchovém dolu se dřív těžil kaolin nebo písek. Jedná se o raritu geologickou, jak jsem se dozvěděla od odborníků, i raritu ekologickou, protože je tady biokoridor,“ popisuje starostka Hrdějovic Radka Šulistová.

Bývalý důl je v současnosti velmi zarostlý, to by se mělo brzy změnit. „Součástí projektu je částečná revitalizace tohoto povrchového kaolinového dolu a mělo by tu vzniknout i nějaké zázemí pro turisty, nějaké odpočívadlo,“ potvrzuje Radka Šulistová.

Na katastru Hrdějovic se také nachází jeden ze vstupů do takzvaných Ort. „Tam stále dochází k propadům. Zrovna teď je tam jeden propad na povrchu, který údajně znemožňuje migraci netopýrů. Během tohoto měsíce ho budeme zpřístupňovat,“ dodává starostka.

Právě zajištění bezpečnosti je jedním z hlavních cílů projektu. Investorem bude Jihočeský kraj. Celý nový turistický areál by měl být bezbariérový. Podobu návštěvnického centra by měla určit architektonická soutěž.

Čtěte také

Podle dohody se provozování lokality ujme Správa jeskyň České republiky. „Záleží, jaké kofinancování z Evropské unie se nám podaří najít, nicméně pohybujeme se zhruba kolem 30 milionů korun. Máme-li být optimisty, tak bychom mohli důlní dílo Orty otevřít třeba za tři roky. Ale ta cesta ještě bude dlouhá,“ uvádí náměstek hejtmana František Talíř.

Hejtmanství už záměr představilo na svých sociálních sítích, kde se k němu několik lidí vyjádřilo kriticky. Vadí jim, že Orty už nebudou moct procházet volně v celé délce.

František Talíř ale upozorňuje, že do Ort byl celou dobu vstup zakázán. Vybudování turistického areálu je podle něj navíc jedinou cestou, jak přírodní památku zachovat. „Já ty lidi naprosto chápu, nicméně nyní je otázkou času, kdy by se tam mohlo někomu něco stát. A naším primárním úkolem jako Jihočeského kraje je postarat se o bezpečí Jihočechů. Další rozměr, který se tam nabízí, je potom pro školy,“ doplňuje.

Podrobnou studii zpřístupnění přírodní památky Orty kraj zveřejnil na svých webových stránkách. Kromě Hrdějovic projekt plně podpořily i okolní obce Hosín a Borek.

Spustit audio

Související