Jihočeský kraj ocenil města a spolky za péči o válečné hroby

11. únor 2009

Na jihu Čech poprvé byly včera udíleny pamětní plakety za péči o válečné hroby. Z rukou Imricha Vetráka z Ministerstva obrany ČR a jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly je převzali 4 jednotlivci, představitelé 4 obcí, měst Jindřichův Hradec a České Budějovice a strakonické Základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu.

Za obětavou práci při zpracování evidence válečných hrobů získal plaketu Vladimír Eder. Jak řekl pro Český rozhlas, této práci se věnuje 4 roky, dostal se k ní i díky svému povolání na oddělení obrany a krizového řízení Městského úřadu v Jindřichově Hradci: "Máme v podstatě zmapovány všechny válečné hroby, v současné době jich je 263. Bylo to dost obtížné, protože se vycházelo ze starých kartoték, pohřebních knih a jiné literatury. Podílela se na tom spousta lidí, vše se muselo objet, nafotit a pak publikovat v programu ministerstva obrany. Někdy v březnu - dubnu to bude i zveřejněno na internetu a každý si to bude moci prohlédnout."

Jedněmi z prvních Jihočechů, kteří získali plaketu za Péči o válečné hroby byli členové Klubu historie letectví v Jindřichově Hradci. Na každém krajském úřadu má péči o válečné hroby někdo na starosti. Na Jihočeském krajském úřadu je to Pavla Bártová, která byla dnes rovněž oceněna.

V čem jsou jižní Čechy specifické řekl Imrich Vetrák z ministerstva obrany: "Tak jako ve všech obcích na území České republiky tu byly pomníčky, které připomínaly památku vojáků, kteří odešli sloužit do války a nevrátili se. Tak jak jsou tyto památníčky rozesety po celé zemi, vlastně každá obec má podobný památníček, tak v jižních Čechách to tak obvyklé není. Předpokládám, že tu asi původně byli také a tak specifikum je to, že je jich tu méně než v ostatních krajích."

Mezi dnes oceněnými je i obec Holubov na Českokrumlovsku. Ta se stará o pomník padlých v první světové válce a v Krásetíně pomník občanům, popraveným za Heydrichiády. Starosta Jaroslav Franěk byl potěšen, ale jak dodal, stále je co zlepšovat: "Ocenění pro nás znamená dost. Většinou to zastanou zaměstnanci obce, také pomáhají skauti. Toto ocenění nás ještě pobídne k tomu, abychom to udělali ještě hezčí. Zeleň by určitě šla zlepšit, zapojili jsme i zahradníka, který tam vysázel keře."

Spustit audio