Jihočeský kraj je proti rušení matrik v menších obcích

18. květen 2018 09:45

Obce jako Boršov nad Vltavou, Ledenice nebo město Husinec a desítky dalších nepotřebují podle analýzy ministerstva vnitra vlastní matriky. Ty jsou navržené ke zrušení, jejich agendu mají převzít větší spádové obce.

Záměrem ministerstva se mimo jiné zabývali zastupitelé Jihočeského kraje.

Rušení matrik podporuje ministerstvo vnitra analýzou z posledních let. „Financování matriční agendy neodpovídá reálné situaci a potřebám občanů. Část matrik provádí pouze několik matričních úkonů ročně, což dokonce může ohrožovat kvalitu zápisů ve složitějších situacích. Ministerstvo vnitra proto počítá s redukcí těch matrik, které provedou do dvaceti takzvaných prvozápisů za rok,“ říká mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Rušení se týká 47 matrik v jižních Čechách a dotkne se přibližně 100 tisíc obyvatel. „On to není jenom pohled malých obcí, ale i těch velkých aglomerací, na které by zase dopadla ta úředničina,“ dodává předseda jihočeského svazu měst a obcí a starosta Tábora Jiří Fišer.

Krajský radní pro venkov a starosta Kovářova na Písecku Pavel Hroch připomněl, že obce přicházejí v posledních letech o mnoho služeb. „Pošta, matrika, hospoda, krám, lékař. To by v tom venkovském prostoru mělo být,“ myslí si.

Až třetinu matrik chce ministerstvo zrušit. Prý se nevyplatí

Zaniknout by měla například matrika ve Studené, kam si tento týden přišel pro oddací list Karel Adamec

Čtyři stovky matrik po celé České republice možná na konci roku přestanou nabízet lidem své služby. Plánuje to kvůli úsporám ministerstvo vnitra. Informaci jako první přinesly Hospodářské noviny.

Také opoziční ODS je proti. „Rušení matrik je nesmysl, matrikářky se nevěnují jenom matrice, vykonávají celou řadu jiných prací na úřadech. Obce dokonce ani příliš nechtějí, aby ta činnost související s matrikou byla ještě nějak zvlášť dotována, placena ze strany státu,“ komentuje poslanec a krajský zastupitel Jan Zahradník.

Proti záměru rušit matriky se vyslovili všichni přítomní zastupitelé Jihočeského kraje. „Jestli se chceme bavit o úspoře finančních prostředků, tak bychom se měli bavit o systémových krocích, které povedou k dálkovému přístupu k veřejné správě, to znamená elektronicky, a nebudeme nutit lidi, aby jezdili na matriku při sňatku nebo úmrtí,“ uvádí hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD.

O záměru rušení matrik bude v pátek jednat také rada celorepublikového svazu měst a obcí v Třeboni.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související