Jihočeský kraj hledá umělecké dílo, které co nejlépe vystihne význam pádu železné opony

30. červenec 2019 10:40

Umělecké dílo, které co nejlépe vystihne význam pádu železné opony, hledá Jihočeský kraj ve spolupráci s Horním Rakouskem. Vyhlásil k třicátému výročí pádu železné opony otevřenou soutěž pro výtvarníky, filmaře, divadelníky i spisovatele.

Podmínkou je, že umělci musí pocházet z Jihočeského kraje nebo Horního Rakouska, mít tu trvalé bydliště, popřípadě jinou vazbu na region, kterou v přihlášce doloží. Na díle se mají podílet umělci z obou regionů v rámci přeshraniční spolupráce. Přesné podmínky najdou zájemci na webu Jihočeského kraje.

Cizinci se v Budějovicích učí česky a odhalují historii železné opony

Jihočeská univerzita, kampus, České Budějovice

Historii železné opony na Novohradsku mapují v jižních Čechách mladí lidé z českých a rakouských univerzit. Přijeli do Českých Budějovic zdokonalit se v němčině a v češtině, ale kromě toho je čeká objevování zaniklých vesnic.

Soutěžní návrhy přijímá jihočeský krajský úřad do 20. září. Samotné umělecké dílo pak musí být hotové nejpozději v prosinci. O vítězi rozhodne porota tvořená čtyřmi členy z obou regionů, předsedat jí budou jihočeská hejtmanka Ivana Stráská a její hornorakouský protějšek Thomas Stelzer. Pro nejlepší projekt je připravená odměna ve výši 20 tisíc eur, tedy víc než půl milionu korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související