Jihočeský kraj chce prodat zámek v Tučapech. Obci by se hodil pro sociální služby

4. srpen 2020 09:07

Už před pěti lety tam ukončil činnost senior dům, od té doby je zámek v Tučapech na Táborsku prázdný. Místní dominantu s číslem popisným 1 vlastní Jihočeský kraj, který ji chce prodat. Zájem má obec. Není ale vyloučeno, že památku nakonec koupí někdo jiný.

„Je tady nějaký majetek, který kdysi měl být prohlášen i památkově chráněnou budovou, a je pět let zavřený a chátrá. Venku se uklízí, jezdí sem pravidelně údržbáři, ale ten zub devastace je hlavně v zimních měsících, kdy se netopí,“ říká starosta Tučap Pavel Novák.

Jihočeský kraj přiznává, že objekt je pro něj v současné době zátěží, nemá pro něj žádné využití, a proto chystá prodej. „Návrh jsme podali, ale byl potom stažen vzhledem k tomu, že jedna ze zastupitelek se postavila za obec, že by to obec měla dostat zdarma. Já rovnou říkám, že my s obcemi takové věci obchodujeme. Chodníky nebo pozemky pod komunikacemi jsou většinou předmětem daru nebo směny, ale objekty nedarujeme,“ uvádí náměstek hejtmanky Jaromír Novák.

Starosta ale argumentuje tím, že zámek je historickým majetkem obce, která ho v roce 1978 bezúplatně převedla na kraj. „Nechtěla za to vůbec nic, neměla žádné výhody a dneska si ten majetek má kupovat zpátky. Rozumíme tomu, že za tu dobu tam byly nějaké investice, opravy, a chápeme, že by se to zhodnocení mohlo projevit v nějaké částce,“ dodává.

Čtěte také

Obec Tučapy navrhla částku dva miliony korun. Jihočeský kraj má ale několik let starý posudek, podle kterého je hodnota zámku zhruba šestkrát vyšší.

„Odhad byl na dvanáct milionů. I tak mi to připadá jako velice slušná cena za takový objekt, protože je v celkem slušném stavu, střechy jsou v pořádku. Řekl jsem panu starostovi, že jsme ochotni to rozdělit na splátky, případně darovat pro bohulibé účely, ale pak je třeba počítat s tím, že tam bude řada omezovacích podmínek,“ doplňuje Jaromír Novák.

Obec chce zámek ve spolupráci se strategickým partnerem využít pro sociální služby. Podle starosty se nabízí například denní stacionář, terénní služby, v zámku by mohlo sídlit kulturní a zdravotní středisko nebo vzniknout byty.

O prodeji zámku v Tučapech na Táborsku ale pravděpodobně rozhodne až nové krajské zastupitelstvo, které vzejde z podzimních voleb.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související