Jihočeský kraj bude opět rozdávat Zlaté šupiny. Kandidáty na cenu hejtmanky může navrhnout každý

2. červenec 2020 17:40

Několik osobností si i za letošní rok převezme takzvanou Zlatou šupinu. Ceny hejtmanky bude Jihočeský kraj rozdávat už poosmé a podobně jako v předchozích ročnících vyzývá veřejnost, aby navrhla své kandidáty.

Vedení Jihočeského kraje ocenění uděluje pravidelně od roku 2013. Je určeno významným osobnostem, které se svými činy a celoživotní prací zasloužily o rozvoj a dobré jméno jižních Čech v různých oblastech.

Zlatou šupinu také získalo několik laureátů i za jiné zásluhy, například za záchranu lidského života. V předchozích sedmi ročnících si cenu převzalo více než padesát lidí.

Čtěte také

Navrhnout kandidáta na ocenění může každý. Podle mluvčího hejtmanství Radka Šímy stačí poslat email na adresu cenahejtmanky@kraj-jihocesky.cz. Zpráva musí obsahovat stručný životopis dané osobnosti v délce maximálně poloviny stránky A4. Dále je zapotřebí uvést zásluhy, díky nimž si člověk nominaci na cenu zaslouží. Návrhy bude Jihočeský kraj přijímat do 15. srpna.

V loňském roce byl mezi oceněnými například bývalý hokejista Vladimír Caldr. Tento legendární útočník a písecký rodák strávil většinu své kariéry v dresu českobudějovického Motoru. V československé reprezentaci odehrál 85 zápasů a vstřelil 20 branek. Poté v krajském městě působil jako trenér.

Cenu si převzal také profesor Jiří Kuthan, rodák z Písku a dnes vedoucí ústavu dějin křesťanského umění na katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Ten se ve své vědecké práci dlouhodobě věnuje například gotické architektuře na jihu Čech a je držitelem papežského rytířského Řádu Řehoře Velikého.

Spustit audio

Související