Jihočeský Kozí hrádek je známý jako azyl Jana Husa, o dějinách této zříceniny se toho ale jinak moc neví

6. červenec 2022

Jan Hus pak vystřídal v rychlém sledu různá místa pobytu. Jeden z azylů našel i na jihu Čech, na Kozím hrádku nad romantickým údolím Kozského potoka nedaleko Sezimova Ústí.

O vzniku, ale i zániku Kozího hrádku se toho příliš neví. Zanikl pravděpodobně v roce 1438, ale svědectví o své době vydává doposud, byť se tu najde třeba jedna drobná středověká mince nebo dobové hřeby.

Díky nim si mohou archeologové upřesnit některé dosavadní neúplné informace. „On ten hrad sice vypadá, že byl malý, ale ve skutečnosti zas až tak drobný nebyl,“ říká archeolog František Janda.

Mistr Jan Hus

Pevnost, ze které dnes zbyla zřícenina, se proslavila tím, že poskytla azyl Mistru Janu Husovi. „Vypadá to, že šlo o dvojhrad. Byla tu část, kde žila nobilita, a část, kde bylo hospodářské zázemí,“ ukazuje archeolog.

„Když budeme hodně opatrní, můžeme odhadovat, že tu žilo patnáct, maximálně dvacet lidí,“ odpovídá na otázku, kolik mohl mít Kozí hrádek ve středověku obyvatel. „Každopádně jak majitelé postupně bohatli, tak i hrad se rozrůstal,“ dodává.

O dějinách Kozího hrádku moc známo není. Není úplně jasné, kdy byl postaven. Co se týče zánku, historici se pouze domnívají, že vyhořel v souvislosti s tažením Albrechta Habsburského do Čech v první půli 14. století.

Ruiny Kozího hrádku také prošly nákladnou rekonstrukcí v 70. letech minulého století. Díky tomu se sice zřícenina zakonzervovala pro další generace, na druhou stranu při opravách vzala za své řada archeologických nálezů.

Zřícenina Kozího hrádku je dnes prohlášena za národní kulturní památku. Přístupná je za vstupné od začátku května do konce září. Kolem hrádku vede naučná stezka, dvě turistické stezky a jedna cyklotrasa. Nechybí ani výletní restaurace a parkoviště. K nejbližšímu sjezdu z nedaleké dálnice D3 je to z něj pouhý kilometr.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související