Jihočeský hejtman žádá důkladné prošetření případu dvojnásobné vraždy v Českých Budějovicích

16. únor 2010

Osmadvacetiletý Jan Heidinger, podezřelý z dvojnásobné vraždy manželů Malhockých z Českých Budějovic, je stále v rukách německé policie. Jeho vydání do České republiky teď závisí na německé justici.

"V kauze Heidinger není zatím žádný posun. Jihočeská policie společně se státním zástupcem a soudy udělala vše pro to, aby německé straně dala veškeré podklady a požádala o vydání Heidingera do České republiky. V současnosti je vše v rukou německé justice, my jsme plně odkázáni na jejich projednání celého případu, rozhodnutí o vydání a následném sdělení nějakého konkrétního termínu," potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

K vydání Jana Heidingera do České republiky by podle jihočeské policie mělo dojít v řádu několika dnů, maximálně týdnů.

Otevřený dopis policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů v pondělí zaslal jihočeský hejtman Jiří Zimola. Žádá v něm o co nejdůkladnější prošetření případu a klade několik otázek: například, zda nebylo možné pronásledovaným manželům poskytnout ochranu? Nebo zda by neměla policie v případě výhrůžek, kdy se oběť obává, o svůj život, postupovat co nejrychleji?

"Otevřeným dopisem se obracím na policejního prezidenta, kopii chci předat i ministru vnitra, ve věci dvojnásobné vraždy, která minulý týden otřásla Českými Budějovicemi. Policie by měla vysvětlit všechny nejasnosti, které se kolem případu v poslední době objevily. Mělo by se tak stát v rekordně krátké době. Nechci se stavět na jednu nebo druhou stranu, ale byl bych rád, aby se mohla obnovit důvěra v policii a důkladně se prošetřily všechny záležitosti související s touto tragickou událost," uvedl Zimola.

autor: Michaela Vrácovská
Spustit audio