Jihočeský autor Miroslav Pech vláčí své postavy labyrintem života

11. březen 2015

„Talentovaný sedmadvacetiletý autor už nepociťuje potřebu konjunkturalisticky se vyrovnávat se stíny minulostí, ale s přímočarou otevřeností, bez uhýbavých verbálních obezliček sype nahořkle ironickou sůl do ran přítomnosti," píše se v jedné recenzi o Miroslavu Pechovi.

Rodákovi z Nové Bystřice na podzim vyšla kniha Ohromně vtipná videa. Je to jeho první kniha, kterou mu vydalo oficiální nakladatelství, jinak je autorem několika knih vydaných vlastním nákladem.

Poslední kniha obsahuje tři prózy. Ve všech vystupují antihrdinové, pro něž se život stává nepřehledným labyrintem, ve kterém se nechají vláčet ze dne na den, od jednoho náhlého vznětu k druhému.

Čeká je jen ztráta perspektiv, rozpad vztahů, strach ze života a nevíra ve smysl osobní angažovanosti v něm a z toho plynoucí vnitřní emigrace na privátní ostrovy, které však na rozdíl od toho Robinsonova s bohatou vegetací, nabízejí spíše jen skálu a hrstku plevelu.

Prózy Miroslava Pecha jsou dynamické a jazykově úsporné. Charakteristická je pro ně i nevtíravá, spontánní ironie, potažmo sebeironie, která je posouvá do nadčasovějších dimenzí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.