Jihočeskou Vesnicí roku 2019 jsou Čejetice na Strakonicku

17. červen 2019 12:00

Čejetice na Strakonicku získaly titul Vesnice roku Jihočeského kraje 2019. Výsledky soutěže v pondělí oznámili zástupci komise, která v uplynulých týdnech navštívila 25 přihlášených obcí.

Podle předsedy Jaroslava Havla komise v Čejeticích ocenila celkový rozvoj, činnost spolků i spolupráci se zemědělci. „Je tam velká podpora drobného podnikání, prodeje ze dvora, lidé citlivě reagují na to, že jsou v památkových objektech, jsou tam i netradiční spolky, například motorkáři Čejeni z Čejetic, ale nechybí ani folklór. My jsme viděli od každého něco a v celkovém kontextu ta obec byla nejlepší,“ řekl.

Titul získala vesnice taky za to, že založila tradici pořádání velké akce - rekonstrukce bitvy u Sudoměře. Jaroslav Havel podle svých slov věří, že Čejetice mají šanci zaujmout i v celostátním kole.

Na druhém místě v jihočeském klání Vesnice roku skončily Albrechtice nad Vltavou z Písecka, třetí příčku obsadila obec Plav z Českobudějovicka.

Komise udělila dále například Zelenou stuhu za péči o zeleň obci Radomyšl na Strakonicku, Modrou stuhu za společenský život obci Doudleby na Českobudějovicku, Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu Boršovu nad Vltavou na Českobudějovicku a Bílou stuhu za činnost mládeže obci Dubné na Českobudějovicku.

Kostelíček a chaloupky na kopečku, tady se všem musí žít dobře, říkají ve Svatém Janu nad Malší

Svatý Jan nad Malší se stal jihočeskou Vesnicí roku 2018, cenu převzala starostka Růžena Balláková

Trvale tady žije jen 540 obyvatel, ale téměř každý víkend se koná nějaká akce. I to je nejspíš důvodem, proč se jihočeskou Vesnicí roku 2018 stal Svatý Jan nad Malší. Do obce nedaleko Velešína se s přenosovým vozem podíval i Český rozhlas České Budějovice.

Vyhlašuje se ale třeba také inovativní obec. Tou se staly Borová Lada na Prachaticku za využívání alternativních zdrojů energie a zřízení nabíjecí stanice pro elektrokola.

Zájem o již 25. ročník soutěže Vesnice roku byl v jižních Čechách velký. Zúčastnilo se 25 obcí, což je nejvíc ze všech krajů republiky a o sedm víc než loni. Nejvíc uchazečů bylo z Českobudějovicka, na druhou stranu nepřihlásil se nikdo z Českokrumlovska.

Historicky nejúspěšnějším jihočeským okresem je Strakonicko, odkud vzešlo nejvíc vítězů. Teď se k nim přidávají Čejetice, kde se 9. srpna uskuteční slavnostní předávání Zlaté stuhy. Úspěšné obce navíc získávají i finanční příspěvek.

Spustit audio

Související