Jihočeskou historii, přírodu i lidové zvyky představuje nová stálá expozice muzea v Českých Budějovicích

27. leden 2020

Novou stálou expozici má Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Moderní výstava za 30 milionů korun se zaměřuje na historii jižních Čech, tvoří ji část přírodovědná, archeologická, mineralogická a národopisná.

„Unikátů se tu najde poměrně dost, třeba kost a zub z mamuta nebo amoniti. Myslím, že pro spoustu lidí bude unikátní i vycpanina losa ve vstupní přírodovědné části, je to zvíře, se kterým se většina z nás nepotká, ale je součástí jihočeské přírody,“ říká ředitel Jihočeského muzea František Štangl.

Expozice vznikla v rekonstruovaných prostorách muzea. „Od počátku se uvažovalo se o dvou stálých expozicích. Jedna, věnovaná městu České Budějovice, byla otevřena k výročí města v roce 2015, a teď se k ní přidává všeobecná, která představuje potenciál muzea z hlediska přírodovědného, geologicko-mineralogického, archeologického a národopisného,“ připomíná František Štangl.

Cílem podle něj bylo ukázat výběr z více než milionu sbírkových předmětů, které Jihočeské muzeum vlastní. Archeologická část například připomíná dobu bronzovou. „Máme tam nálezy z mohyly v Rovné, musím říct, že ta hrobová výbava byla velmi bohatá a hodnotná, jsou to nádherně zpracované bronzy. Představujeme i nálezy z Třísova a dalších míst,“ popisuje ředitel.

Čtěte také

Geologická část nabízí návštěvníkům kolem 670 exponátů, jedna vitrína je věnovaná jihočeskému fenoménu – vltavínům. V národopisné části lidé poznají lidovou kulturu jižních Čech od architektury přes kroje až po lidové umění. Prohlédnou si sváteční oblečení žen z Doudlebska, Blat, Kozácka a Prácheňska.

Jednotlivé sbírkové předměty doplňují infokiosky, kde mohou návštěvníci sami poznávat. „Jsou tu mikroskopy, hodně aktivit je připraveno pro děti, abychom mohli pozvat školní třídy různého věku,“ doplňuje František Štangl.

Nová stálá expozice Jihočeského muzea vznikala po celý uplynulý rok v druhém podlaží hlavní historické budovy na rozloze 730 metrů čtverečních. Otevřena je denně kromě pondělí od 9 do 17.30 hodin.

Rozhovor o novince v Jihočeském muzeu přináší kulturní magazín Kavárna. Dále pořad představuje knihu glos znalce gastronomie Pavla Maurera, plány českobudějovického Domu umění na letošní rok a audioknihu Eleny Ferrante Temná dcera a také zve k poslechu písní Toma Waitse, ovšem v ženském provedení.

Spustit audio

Související