Jihočeskou Cenu Ď získaly dobrovolnice organizace ADRA za pomoc seniorům

28. duben 2016

Veřejné poděkování lidem, kteří dělají něco navíc pro své okolí a pomáhají tam, kde je zrovna potřeba. To je hlavní smysl Ceny Ď. Vítězkou jihočeského kola se v Táboře staly dobrovolnice humanitární organizace ADRA Jitka Chánová a Zdena Chmelová.

Ocenění, které získaly za práci v českobudějovickém domově pro seniory, pro ně bylo hodně velkým překvapením. „Je to neuvěřitelné, obrovský šok,“ reagovala bezprostředně po vyhlášení Jitka Chánová.

Společně s ní převzala ocenění i její kolegyně Zdena Chmelová. „Nejprve se z toho musíme vzpamatovat a pak k oslavě přizveme samotné dobrovolníky, protože bez nich jsme nic. Teprve s nimi má ta práce význam,“ dodala.

Dobrovolníky má v českobudějovickém domově pro seniory na starost sociální pracovník Jaroslav Plášil. „Dobrovolníci v našem domově dělají spoustu užitečné práce. Věnují se zejména lidem, kteří nemají možnost přijít do společnosti svých vrstevníků ani příbuzných. Péče dobrovolníků je zaměřená na lidi, kteří jsou upoutaní na lůžko, a v tom spatřuji velký smysl,“ řekl.

Členem poroty, která rozhodla o držiteli jihočeské Ceny Ď pro rok 2016, byl ředitel Českého rozhlasu České Budějovice Zdeněk Duspiva. Vybrat vítěze podle něj rozhodně není snadné. „Každým rokem je to role do jisté míry nevděčná, složitá, protože může vyhrát každý. Zároveň je to ale i role jednoduchá, protože jakékoli rozhodnutí je správné, všichni nominovaní si to poděkování zaslouží,“ uvedl.

Vítězky jihočeského kola postupují do celostátního finále, které se uskuteční 24. června v Národním divadle v Praze.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio