Jihočeské zemědělce trápí nízké výkupní ceny jejich produkce

18. září 2009

V celé České republice už v podstatě skončily žně, ale ve většině případů nejsou zemědělci spokojeni. Trápí je především nízké výkupní ceny, jinak na tom nejsou ani Jihočeši.

Potvrdila to i ředitelka Regionální Agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová: "Na polích se sice urodily z dlouhodobého pohledu průměrné výnosy. Problém jsou kvalita a cena. Celkem se v Jihočeském kraji sklidilo přes 680 tisíc tun obilovin s průměrným výnosem 4,47 tuny z hektaru. Vzhledem k nepřízni počasí se bohužel nepodařilo dosáhnout potravinářských parametrů. Když k tomu přičteme pokles ceny krmného obilí o zhruba třetinu, nárůst ceny dusíkatých hnojiv a enormní spotřeby nafty oproti loňsku, tak opravdu situace není příliš veselá."

Kvůli nízkým výkupním cenám mléka dokonce vznikla petice. Během jednoho měsíce ji v Česku podepsalo už téměř 16 tisíc lidí. Zemědělci v ní požadují rovné dodržování zákona o cenách a zákona o ochraně hospodářské soutěže. Včera ji i s podpisy předali předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi.

Podle autorů petice jsou v současné době zemědělci nuceni prodávat mléko pod výrobními náklady, což je nezákonné. Mlékárny již několik měsíců vykupují mléko od farmářů za průměrnou cenu kolem šesti korun, výrobní náklady chovatelů však převyšují osm korun, uvádějí farmáři.

Spustit audio