Jihočeské vesnice dostanou 100 milionů. Chceme, aby byly nadále nejkrásnější, říká hejtman

17. leden 2016

S více než jedenácti miliardami bude v letošním roce hospodařit Jihočeský kraj. Schválený rozpočet má schodek 625 milionů. To však podle hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) není nic negativního.

„Je to jako když vám na konci roku v rodině zůstane na účtu několik tisíc korun, které jste prostě neutratili a ušetřili je na nějakou investici pro další rok. My jsme přesně takto schválili ten schodek. Není to nic jiného, než že se nám loni podařilo dobře hospodařit, ušetřili jsme těch 625 milionů a utratíme je v roce 2016,“ vysvětluje.

Kromě jiného kraj opět nabídne nejrůznější grantové tituly. Celkem rozdělí mezi žadatele skoro 300 milionů korun. Rekordních 100 milionů půjde na takzvaný program obnovy venkova. „Ten využívají zejména menší obce. Mohou získat peníze na obnovu veřejných prostranství, osvětlení, komunikací, návesních rybníčků, hasičských zbrojnic nebo třeba i prodejen. Prostě chceme, aby život na venkově zůstal zachován, aby stále platilo, že jihočeské vesnice jsou ty nejkrásnější,“ říká hejtman.

V ostatních grantech kraj podpoří například výzkumné instituce, školy, sportování mládeže nebo kulturu.

V loňském roce se opravy dočkalo celkem 540 kilometrů jihočeských silnic. V tom chce kraj pokračovat, ale je třeba dohlížet i na to, aby silnice zůstaly co nejdéle v dobrém stavu. „Myslím, že největší bolístkou je průjezd kamionů. Chceme zavést místa, kde se bude kontrolovat, zda kamiony nejezdí přetížené, a chceme jim zakázat vjezd tam, kde je to možné,“ dodává Jiří Zimola.

Těší ho, že letos budou jižní Čechy úzce spojeny s olympijskými hrami. „Uspěli jsme v tvrdé konkurenci Prahy i dalších krajů a Lipno nad Vltavou se stane takovým malým Riem. Lidé tu budou mít možnost fandit a také si zasportovat. Ještě větší radost mám z toho, že se celé jižní Čechy promění na olympijské, na mnoha místech budou sportovní akce a zkusíme přenést do běžného života olympijskou myšlenku, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Na to se moc těším,“ komentuje hejtman.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.