Jihočeské střední školy trpí nedostatkem kvalitních angličtinářů

12. únor 2014

Na jihočeských středních školách chybí kvalitní angličtináři. Ředitelé si stěžují, že nemají z koho vybírat.

V celém Jihočeském kraji se obor učitelství angličtiny pro střední školy vystudovat nedá a absolventi brněnských či pražských vysokých škol se na jih Čech nehrnou. Nespokojení jsou ředitelé, rodiče i žáci.

Jazykovou úroveň středoškoláků může porovnat Michal Novotný, vysokoškolský učitel angličtiny na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. Zde se už deset let setkává se studenty z nejrůznějších škol. A podle jeho slov se úroveň znalosti angličtiny podstatně liší.

Jenže ředitelé, a to hlavně středních škol, nemají často na výběr. Proto už několikrát oslovili Jihočeskou univerzitu, aby otevřela obor pro středoškolské učitele angličtiny. Dosud se tak ale podle rektora Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera nestalo. Univerzita dlouhodobě neměla jednak dostatek vyučujících, jednak dostatek financí.

Po posledním jednání rektora Jihočeské univerzity se zástupci jihočeských středních škol a gymnázií v lednu tohoto roku ale došlo k obratu. Obor pro středoškolské učitele angličtiny otevře Filozofická fakulta, kde je děkanem Vladimír Papoušek. První vystudovaný angličtinář pro střední školy si tak svůj magisterský diplom odnese z Jihočeské univerzity nejdřív za šest let.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio