Jihočeské památky nabízejí i zimní prohlídky, velký zájem mají cizinci

4. leden 2014

I v zimě lze na jihu Čech navštívit významné hrady a zámky. Otevřeno mají třeba v Nových Hradech, na Rožmberku, v Českém Krumlově, na Hluboké nebo v Třeboni.

Zájem o české památky mají často cizinci, proto se třeba na hradě v Nových Hradech provádí i v němčině. Tyto prohlídky využívají zejména rakouští turisté, jinak však přicházejí i Češi. Prohlídky na hradě v Nových Hradech se konají pravidelně ve středu a v pátek.

To zámek Hluboká si mohou zájemci prohlédnout každý den. Návštěvníci projdou soukromými apartmány posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství.

I tady je často slyšet cizí jazyky. Podle kastelána Miroslava Pavlíčka tvoří zahraniční turisté 95 procent návštěvníků, většina prohlídek se koná v ruštině.

I tam však jezdí i zájemci z Česka. „Přicházejí samozřejmě Budějovičáci a návštěvníci, kteří se přijedou rekreovat na Hlubokou,“ poznamenává Pavlíček.

Otevřeno v zimě má také hrad Rožmberk. „Prohlídková trasa je koncipována jako soukromé apartmá Jiřího Jana Jindřicha Bukvoje a jeho nejbližšího rodinného kruhu,“ říká kastelánka Andera Čekanová.

Prohlídka zavede návštěvníky do 19. století, lidé uvidí například jídelnu, salón, pracovnu či hernu.

Rožmberk je otevřený každý den kromě pondělí, stejně jako další v zimě otevřená památka – hradní muzeum v Českém Krumlově.

V letošní zimní sezóně mohou zájemci poprvé navštívit i zámek v Třeboni, ovšem pouze po předchozí telefonické domluvě.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio