Jihočeské palírny letos zpracovávají rekordní množství ovoce

21. říjen 2018 08:37

Díky bohaté úrodě ovoce je letos rekordní zájem o pálení. Jihočeské palírny vyrábí destiláty nejenom z višní a švestek, ale i z méně tradičního broskvového nebo mirabelkového kvasu.

Do moštárny a pálenice ve Lhenicích přijíždí například Jiří Soukup, patří ke stálým zákazníkům. Kvas z višní si od něj přebírá majitel Karel Gregora.

„Nasává se vývěvou do nádrže, kde se předehřívá zhruba na třicet stupňů. Máme třípatrovou kolonu, v každém patře se destilát destiluje a vytéká potom přes měřidlo do nádoby,“ ukazuje.

Letos je opravdu výjimečná sezóna, palírna pracuje denně od šesté hodiny ranní. „Je zhruba trojnásobek loňské sklizně, to znamená, že se pálí sedm dní v týdnu,“ potvrzuje Karel Gregora.

Právě proto do pálenice ve Lhenicích přijíždí lidé opravdu zdaleka. „Letos je zákazníků hodně a jsou to i lidé, kteří jsou tady poprvé. Jezdí i z míst, odkud sem nikdy nejezdili, třeba Kašperské Hory nebo Sušice a přiváží netradiční druhy ovoce jako třeba mirabelky, broskve, které tady jindy vůbec nemáme,“ líčí Karel Gregora.

Ovoce je sice hodně, ale ne všechno se kvůli letošnímu suchu hodí k výrobě pálenky. „Zdálo by se, že dostatek slunce by měl zabezpečit vyšší obsah cukru, ale jak se ukazuje, tak to tak není. Když neprobíhá koloběh vody v těch rostlinách, tak to nefunguje, jak by mělo,“ vysvětluje předseda Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr.

Vzhledem k tomu, že ovoce se letos urodilo rekordní množství, bude pálení destilátů trvat až do konce května. Skončí tedy o měsíc později než v letech minulých.

Související