Jihočeské nemocnice mají zatím zhruba třetinu kapacit pro pacienty s covidem-19 volných

13. leden 2021 11:36

Postupně se z karantény a po nemoci vracejí i zdravotníci. Přesto zdravotnická zařízení omezují odkladnou péči, aby byla připravená na příjem nových pacientů.

V jindřichohradecké nemocnici je aktuálně hospitalizovaných s covidem – 19 celkem 35 lidí. Někteří i za zabezpečenými dveřmi oddělení ARO. Říká primář Vít Lorenc:

„V tuto chvíli máme na umělé plicní ventilaci 5 kriticky nemocných pacientů, máme rozšířenou kapacitu intenzivní péče s ventilátory více, než na dvojnásobek, takže zatímco za normálních okolností ARO poskytuje akutní intenzivní péči na pěti lůžkách, teď v současné době na 11 s tím, že ještě máme tři pacienty, kteří jsou jinak kriticky nemocní a nemají covid.“

V karanténě nebo izolaci kvůli nemoci covid- 19 je v tomto zdravotnické zařízení aktuálně 13 zaměstnanců. Jak lékařů a sester, tak i pomocného personálu.

„Byly tady doby, kdy jsme se pohybovali kolem čtyřiceti. To bylo na podzim. Když jsme přičetli ještě technický personál, tak to šlo k šedesáti, což je obrovské množství pracovníků.“

Přesto se situace může podle Víta Lorence změnit ze dne na den. Nárůsty pozitivních jsou velké a mezi nárůstem a zatížením nemocnic je nemocnic je zpoždění, které představuje deset až čtrnáct dní.

Proto vidí jako jedinou cestu ze současné situace očkování. Jindřichohradecká nemocnice vyočkovala v minulém týdnu 500 dávek. Část jich byla určená pro seniory v domovech. Velkou většinu dostali ale právě zdravotníci.

Spustit audio